Suomi ostamassa USA:lta AARGM-ER-ohjuksia – tähän ne pystyvät

Yhdysvallat on hyväksynyt mahdollisen asekaupan Suomeen. Kauppaan kuuluisi muun muassa AARGM-ER-ohjuksia sekä niihin liittyviä tarvikkeita ja palveluita. Mahdollisen kaupan hinnaksi arvioidaan 500 miljoonaa dollaria.

Asiasta on tiedottanut Yhdysvaltain asekaupoista ulkomaille vastaava DSCA-virasto.

Tiedotteen mukaan Suomi oli tehnyt ostopyynnön 150 AARGM-ER-ohjuksesta sekä niihin liiittyvistä palveluista ja tarvikkeista.

Yhdysvaltain asevoimien esitteen mukaan ohjukset soveltuvat laukaistavaksi muun muassa Suomen tilaamista F-35-hävittäjistä.

Tämä on AARGM-ER:n tehtävä

AARGM-ER on ilmasta maahan laukaistava ohjus, joka on suunniteltu ennen kaikkea ilmatorjuntajärjestelmien tuhoamiseen. Yhdysvaltain armeijan mukaan ohjuksen kohteeksi kelpaa esimerkiksi ilmapuolustuksen liikuteltava tutka.

AARGM tulee sanoista Advanced Antiradiation Guided Missile ja tarkoittaa edistynyttä säteilynhavaitsemisohjattua ohjusta. 

Ohjuksen nimen lopusta löytyvä kirjainpari ER puolestaan tarkoittaa Extended Rangea eli pidennettyä kantamaa. Perusohjusta pidempi kantama saadaan aikaan rakettimoottorilla, joka kaksinkertaistaa ohjuksen lentomatkan.

Tutkaan hakeutuvia AARGM-ER-ohjuksia on käytössä muun muassa Yhdysvaltain merivoimilla. Elokuussa 2022 Yhdysvallat kertoi lähettäneensä tutkaan hakeutuvia AGM-88-ohjuksia Ukrainalle. Kyseiset ohjukset ovat samaa tuoteperhettä, jonka ohjuksia Suomi on nyt ostamassa.

DSCA:n tiedotteen mukaan Suomella ei ole ongelmia ohjusten sulauttamisessa osaksi asevoimiensa kalustoa.

Lue myös:

    Uusimmat