Suomen perussuomalaisin kunta voitonvarmana vaaleihin: ”Ei tarvita jytkyä, se on jo täällä”

1:59

Kaustisen kunta Keski-Pohjanmaalla nousi viime vaaleissa Suomen perussuomalaisimmaksi kunnaksi. Noin 4300 asukkaan pitäjässä peräti 37,3 prosenttia äänioikeutetuista luotti perussuomalaisiin. Odotetaanko nytkin jytkyä?

– Ei täällä tarvita jytkyä, se on jo täällä, myhäilee vaalipäällikkö Urpo Myllymäki.

Vaaleissa on taas täydet listat ja mukana on miestä ja naista moneen lähtöön. Uusia ehdokkaita on mukana peräti 17 kappaletta.

– On metallimiehiä, kirvesmiehiä, hoitajia, maanviljelijöitä, turkistyöntekijöitä, yrittäjiä, myyjiä … Tavallisia suomalaisia ihmisiä, luonnehtii Myllymäki.

Kaustinen oli jo ennen perussuomalaisuuden maihinnousua vankka vennamolainen kunta, jossa SMP keräsi muhkeita äänisaaliita. Kaksissa viime vaaleissa perussuomalaisten kannatus on noussut ja meininki näkyy kuntapolitiikassa.

– Yhtenä saavutuksena voi sanoa, että perussuomalaiset estivät turvapaikanhakijoiden tulon paikkakunnalle. Tänne oli tulossa 40-80 turvapaikanhakijaa, mutta muutaman keskustalaisen tuella saimme hankkeen nurin, kertoo valtuutettu Sami Mäkelä.

Hän toimii Perusäijät ry:n hallituksessa.

– Ajamme myös tasa-arvon asiaa. Tällä hetkellä esimerkiksi huoltajuusasioissa miehet ovat huonommassa asemassa kuin naiset, sanoo Mäkelä.

”Rahaa muuhunkin kuin tanhuun”

Tiistaiaamuna Kaustisen Halpa-Hallin pihalla makkara kärisee ja tekee kauppansa vaaliprosyyrien kylkiäisenä. Taustalla siintelee komea pytinki Kansantaiteenkeskus, joka on Kansanmusiikkisäätiön konkurssin jälkeen ollut pitkälti kunnan rahoituksen varassa.

– Se on meidän oma Guggenheimi, naurahtaa Myllymäki.

Kansantaiteenkeskus on herkullinen puheenaihe, joka sytyttää useammankin perussuomalaisen.

– On se semmoinen rahareikä! Ja rakennuksena kuin perunakellari! Kyllähän kunnassa rahaa tarvitaan muuhunkin kuin tanhuun, sanoo ehdokkaaksi ryhtynyt rehutyöntekijä Tapani Pollari.

Kaustisen perussuomalaisten kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä on vain 44 vuotta, eli mukana on runsaasti nuoria ehdokkaita. Yksi heistä on lähihoitaja Tiina Haukilahti, 30.

– Politiikka on kiinnostanut jo pidempään ja perussuomalaiset tekee täällä sellaista politiikkaa, joka vastaa minun arvojani – esimerkiksi tässä turvapaikanhakija-asiassa, kiittelee Haukilahti.

Kolmen puolueen kunta

Kaustisen poliittinen värikartta on erikoinen. Valtuustossa istuu 15 keskustalaista, 11 perussuomalaista ja yksi demari. Nyt on tarjolla lisää väriä.

– Näissä vaaleissa on vihreilläkin muutama ehdokas mukana, samoin kristillisdemokraateilla ja demareilla. Kokoomuksella ei ole ehdokkaita, tietää vaalipäällikkö Myllymäki.

Perussuomalaiset ovat siis pääosin kutistaneet keskustan ylivaltaa, joskin ääniä on ropissut myös vasemmalta ja oikealta.

– Luultavasti eniten ääniä meille tulee kuitenkin sieltä joukosta, joka ei äänestä ollenkaan. Viime vaaleissakin heitä oli yli tuhat, kertoo Myllymäki.

Perusuomalaiset laskee ansiokseen Kaustisella myös sen, että kunnan miinusmerkkinen talous kääntyy vihdoin plussalle. Rahankäyttöä syynätään tarkkaan, paitsi jos sen uskotaan poikivan.

– Nythän tänne ollaan avaamassa litium-kaivosta. Täytyy tietysti huolehtia siitä, että Kaustisella on asuntoja työntekijöille ja sitä kautta Kaustinenkin saa kaivoksesta muutakin kuin monttuja muistoksi, sanoo Myllymäki.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja