Suomen Pankin tutkimuspäällikkö MTV Uutisille: "Venäjän taloudessa ongelmia pakotteiden takia"

Suomen Pankin tutkimuspäällikkö MTV Uutisille: "Venäjän taloudessa ongelmia pakotteiden takia" 2:25
Suomen Pankin tutkimuspäällikkö Ilkka Korhonen: "Venäjän taloudessa ongelmia pakotteiden takia"

Läntisten teollisuusmaiden johtajat ovat sopineet Hiroshimassa Japanissa uusista Venäjään kohdistuvista pakotteista.

G7-maiden tarkoituksena on estää Venäjää hankkimasta ryhmään kuuluvista maista peräisin olevaa teknologiaa, tuotteita tai palveluita.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu kokoukseen huomenna ja tapaa myös Intian pääministerin Narendra Modin.

Tutkimuspäällikkö Ilkka Korhonen Suomen Pankista kertoo MTV Uutisten haastattelussa, että Ukrainan diplomatian kannalta on hyvin tärkeää, että G7-mailta saadaan tukea.

Korhonen toteaa, että Intia on tällä hetkellä tärkein Venäjän öljyn ostaja. Kiina on puolestaan selkeästi tärkein tavaroiden viejä Venäjälle.

– Kiina on varsinkin tavarakaupassa Venäjän ylivoimaisesti tärkein tuontimaa. Venäjällä melkein puolet myytävistä autoista on tällä hetkellä kiinalaisia. Iso osa kodinkoneista ja tietokoneista tulee Kiinasta, Korhonen toteaa.

Kolmannet maat pyritään saamaan mukaan estämään Venäjän vastaisten pakotteiden kiertämistä. Korhosen mukaan tämä on tärkeää.

– Pakotteet ovat selvästi vähentäneet korkean teknologian tuotteiden vientiä Venäjälle myös kolmansista maista, mutta totta kai aina löytyy ihmisiä ja yrityksiä, jotka yrittävät näitä kiertää.

Korhosen mukaan Venäjän taloudessa on ongelmia pakotteiden takia.

– Valtion taloudessa on ongelmia nimenomaan pakotteiden ja öljyn hintakaton takia. Tänä vuonna alkukuukausina on ollut jo erittäin iso alijäämä Venäjän valtion taloudessa.

G7-maiden tavoitteena on näännyttää Venäjän sotakone 2:13
G7-maiden tavoitteena on näännyttää Venäjän sotakone.


Lue myös:

    Uusimmat