Suomen naishiihdolta synkkääkin synkempi pohjakosketus – vastaavaa viimeksi 16 vuotta sitten

Pärmäkoski: Kaikki meni hyvin suksenvaihtoon saakka 2:18
Krista Pärmäkoski kommentoi 30 kilometrin kisaa.

Suomalaiset naishiihtäjät jäivät ilman mitalia arvokisoissa ensi kertaa 16 vuoteen.

Kaukana ovat ne ajat, kun Suomi oli Virpi Kuitusen ja Aino-Kaisa Saarisen johdolla naishiihdon ykkösmaa. Liberecissä hiihdettiin kymmenen vuotta sitten kuusi naisten kisaa, vain yhdestä ei tullut Suomeen mitalia. Mestaruuksia tuli kolme ja mitaleita kaikkiaan viisi.

Viesti on tietynlainen mittari maiden voimasuhteista, Suomi otti kultaa sekä 2007 että 2009. Senkin jälkeen viestimitaleita on tullut tasaisesti, mutta ei tällä kertaa.

Suomi on viimeksi jäänyt ilman naisten hiihtomitalia Val di Fiemmen MM-kisoissa vuonna 2003.

– Ei tilanne mikään hyvä ole, päävalmentaja Matti Haavisto totesi nykyhetkestä.

Vuonna 2005 myöhemmin Suomen naiset saivat jo kaksi mitalia, ja siitä alkoi putki, joka kesti seitsemät MM-kisat ja neljät olympialaiset.

Krista Pärmäkoski on tuonut mitalin kotiin joka kisoista vuodesta 2011 lähtien. Lahdessa tuli kaksi vuotta sitten ensimmäinen henkilökohtainen mitali ja viime talven olympialaisissa kolme lisää.

Tälläkin kertaa Pärmäkoski oli lähimpänä. Vain 1,4 sekuntia erotti hänet mitalista 10 kilometrin perinteisellä.

Päävalmentaja Haavisto sanoi kisojen aikaan, että muiden maiden taso on noussut. Ruotsilta on tullut uusia nuoria, Venäjä on nostanut päätään, ja Therese Johaug oli MM-kisojen ylivoimainen kuningatar.

– Kaikki on varmasti tehneet parhaansa, ei siinä mitään. Meillä on joitain urheilijoita lopettanut, Aino-Kaisa oli viime vuosina vakiokamaa viestissä. Annella (Kyllönen) on ollut selkäongelmaa ja Kerttu (Niskanen) sairastui täällä. En halua selitellä mitenkään, mutta jonkun verran on ollut vastoinkäymisiä.

Haavisto on myös Pärmäkosken henkilökohtainen valmentaja, eikä voi olla tyytyväinen.

– En todellakaan ole. Selkeästi lähdettiin sitä mitalia hakemaan, ehkä jopa kultamitalia. Jos saldo on nolla, niin en ole tyytyväinen, Haavisto totesi.

Nyt näyttää siltä, että Iivo Niskasen pronssi 15 kilometriltä jää Suomen ainoaksi. Suomi sai yhden mitalin myös vuosien 2013 ja 2015 MM-kisoista.

– Mitalitavoite oli huomattavasti isompi kuin mikä se nyt tällä hetkellä on, yksi pronssi. Toki neljänsiä sijoja on aika monta (3) ja kaksi mitalia sekunnin päässä, Haavisto sanoi viitaten Pärmäkosken kympin ja miesten viestin loppuratkaisuihin.

– Tilanne on nyt tämä ja sille ei voi mitään, päävalmentaja synkisteli.

Alla Riitta-Liisa Roposen, Eveliina Piipon ja Laura Monosen kommentit 30 kilometrin kisasta. 

Riitta-Lisa Roponen hiihti viiimeisen arvokisahiihtonsa –"Nyt on huojentunut olo" 3:44
Riitta-Liisa Roposen kommentit. 

Piippo: Inhottavankin tuore olo 2:05
Eveliina Piipon kommentit.

Laura Mononen oli tyytyväinen hiihtoonsa – sukset saivat moitteita 2:26
Laura Monosen kommentit. 

Lue myös:

    Uusimmat