Suomen joukkueen kokenut ensikertalainen valmistautuu kuuden ja puolen minuutin rypistykseen Tokiossa: "Kaikki on ekasta vedosta kiinni"

4:55
MTV Urheilu Tokiossa: Näin tiukat koronarajoutkset vaikuttavat olympialaisten aikana.

Henri Ruoste ja 11-vuotias ruuna Kontestro Db valmistautuvat kouluratsastuksessa kuuden ja puolen minuutin virheettömään suoritukseen. Perjantaina eläinlääkärin tarkastuksen jälkeen ratkeaa, alkaako kisaurakka lauantaina vai sunnuntaina.

Hyvä virheetön suoritus edellyttää kaksikolta levollista varmuutta ja yhteistyötä.

– Molemmilla pitää olla hyvä päivä. Eikä kyse ole vain keskittymisestä ja palautumisesta, Ruoste ennakoi kilpailua keskiviikkona.

– Mitä isompi areena, sitä enemmän keskittyminen molemmilla voi siirtyä suorituksesta ympäristöön. Eikä puhuminen tai mentaalitreeni auta, kun yhteys eläimen kanssa on erilainen kuin yhteys ihmiseen.

Ratsastajalta se vaatii valppautta. Pitää tarkkailla ympäristöä sekä samalla aistia hevosen tila ja reaktiot ärsykkeisiin.

– Pitää seurata tilannetta ja yrittää antaa hevoselle rohkeutta ja tukea, Ruoste tiivisti.

– Kaikki on ekasta vedosta kiinni. Kuusi ja puoli minuuttia täytyisi mennä virheettömästi ja hyvin.

Tokiossa ratsastetaan samalla areenalla kuin Tokion 1964 kisoissa ja helteen takia illalla kello 17:stä eteenpäin.

"Konsta" hakee vielä tuntumaa

Kontestro eli "Konsta" ei ole vielä toipunut pitkästä matkasta ja karanteenista. Myös olosuhteisiin on edelleen totuttelemista.

– Hevonen ei ole totaalisesti palautunut eikä sopeutunut ilmastoon. Onneksi on vielä muutama päivä aikaa, jotta ennättäisi nostaa treenitason kisatilannetta vastaavaksi, Ruoste kuvasi valmistautumisen tilaa.

– Sekin aiheuttaa hevosille vähän ekstraa, että kilpailemme illalla valojen alla. Hevoset saattavat jännittää, mutta sitä päästään kuitenkin harjoittelemaan täällä. Ehtii vähän tottua.

Keskiviikkona ratsukko pääsi ensimmäistä kertaa Equestrian parkin kilpailuareenalle ja torstaina uudestaan.

Riossa valmentajana

Henri Ruoste ja ruuna Kontestro Db kuuluvat Suomen joukkueen ensikertalaisiin, vaikka 39-vuotias Ruoste oli jo mukana Rion 2016 olympialaisissa. Edellisissä kisoissa Ruoste oli Palestiinaa edustaneen Christian Zimmermannin valmentajana.

–  Kouluratsastuksen Grand Prix ratsastetaan 24. ja 25. heinäkuuta. Kilpailun 60 ratsukon joukosta karsitaan 18 parasta henkilökohtaiseen loppukilailuun eli Grand Prix -vapaaohjelmaan musiikilla.

–  Karsinnassa 60 ratsukkoa on jaettu kymmenen ryhmiin, joista ryhmien kaksi parasta sekä niiden lisäksi kuusi parhain pistein jatkaa finaaliin. Loppukilpailu ratsastetaan keskiviikkona 28. heinäkuuta.

–  Ruoste on maailmanrankingissa sijalla 38. Hän on asunut Saksassa vuodesta 2011 ja pitää puolisonsa kanssa hevostallia Mendenissä Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

–  Ruosteen seura Suomessa on Turun Seudun Ratsastajat.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja