Näkökulma: Harmiton yksityiskohta Tokiossa kertoo raa'asti olympialaisten suurimman ongelman

Minkälaiset mahdollisuudet suomalaisilla yleisurheilijoilla on pärjätä Tokion olympialaisissa? C Moren asiantuntija Mika Järvinen vastaa 12:59
Millaiset menestysmahdollisuudet suomalaisilla yleisurheilijoilla on Tokion olympialaisissa? Asiantuntija Mika Järvinen vastaa.

Tokiossa vasta alkaneet ja lähipäivinä kunnolla vauhtiin pääsevät olympialaiset ovat kummalliset, se on kaikille jo nyt selvää. Japaniin saapuvia vastaanottaa harmiton yksityiskohta, joka tiivistää liki kaikki Tokion olympialaisten ongelmat, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Matti Nyrhinen Tokiosta.

"Ylävitoset kielletty", sanoi printattu ja laminoituna seinään teipattu moniste Tokiossa Naritan lentokentän odotustilassa. Paikassa, jossa odotetaan maahan juuri tulleiden koronatestien tuloksia.

Kyseessä on tietysti koronatoimenpiteistä muistuttava ohje, mutta samalla harmiton juliste antaa tragikoomisen moton koko kisoille.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kuten selväksi on tullut, paikalliset eivät haluaisi kisoja järjestettävän. Jo toukokuun mielipidetutkimuksessa 83 prosenttia japanilaisista ilmaisi tämän kannan. Ylen artikkelissa kerrottiin, miten japanilaiset tv-ryhmät kyttäävät ulkomaalaisten toimittajien "virheitä" ja heitä paheksutaan miljoonien ihmisten katsomissa uutislähetyksissä.

Ei tarvitse kenenkään erikseen kieltää yläfemmoja japanilaisten ja kisavieraiden välillä. Kädet eivät kohtaa.

Eikä tässä kokonaisuudessa oikein mikään muukaan kohtaa. Olympialaisten pitäisi olla isäntämaalle hieno paikka näyttää koko maailmalle omaa kulttuuriaan ja osaamistaan sekä markkinoida itseään sekä vieraanvaraisuuttaan. Nyt Kansainvälisen Olympiakomitean mahtikäskyllä Tokio on jaettu kolmen viikon ajaksi kahtia, paikalliset ja muualta tulleet eivät saa olla missään tekemisissä. Ikään kuin KOK oikein haluaisi, ettei keskenään tultaisi toimeen. Ylävitoset kielletty.

Hyvin paljonpuhuvaa on sekin, että kenties maailman tunnetuin japanilaisbrändi Toyota veti vain muutama päivä ennen kisoja kaiken tv-mainontansa pois kisojen ajalta Japanissa. Esimerkiksi Yhdysvalloissa mainonta toki jatkuu, mutta Toyota näki, että omiaan ei kannata loukata, ei enää yhtään lisää.

Eikä Japanin kansalaisia voi määräänsä enempää paheksua. Kulut ovat karanneet vuoden lykkääntymisen takia käsistä, maan koronaluvut ovat nousussa ja kun kisavierailla raportoidaan päivittäin tartuntoja, se alkaa väistämättäkin pelottaa. Ja pelko on ymmärrettävää, sen meistä jokainen on koronan takia kokenut. Päälle lisätään vielä se, että kun kerran erityisjärjestelyitä kaivataan, normaalielämä hankaloituu ja jälleen palaa lisää rahaa. Miljardeja on mennyt kansalaisten mielestä jo aivan tarpeeksi.

Erityisjärjestelyt ovat olleet tähän mennessä kisojen suurin kompastuskivi, ainakin median edustajien osalta. Tuntuu siltä, että Kansainvälinen Olympiakomitea (joka oletettavasti latelee riittävän määrän vaatimuksia), kisojen järjestelyistä vastaava organisaatio ja Japanin viranomaiset eivät ole ihan kaikessa ymmärtäneet toisiaan. Tai ainakin kommunikaatio on tökkinyt pahemman kerran.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Kisoihin töihin pyrkivän on pitänyt jo kuukausien ajan lähetellä erilaisia anomuksia ja suunnitelmia, ja vaikka kaiken olisi tehnyt juuri kuten pitää, silti rajatarkastuksessa pitää myydä "ei-oota", kun ei ole saanut vaadittuja sovelluksia toimimaan. Vain koska asiat junnaavat japanilaisen byrokratian rattaissa. Eikä uteluihin ole pahemmin vastailtu. Maahan kyllä pääsi, mutta aikaa se otti pitkästi neljättä tuntia. Siitä ei voi syyttää lentokentällä työskennelleen henkilökunnan tehokkuutta, siellä hommat hoidettiin kuten piti, mutta eipä tässä käsi ylävitosta varten ole nousemassa kisojen järjestelijöiden suuntaan.

KOK:n osaa tässä kaikessa ei kannata edes alkaa liikaa tonkimaan, sen kuopan kaivamisessa menisi useampi olympiadi. Olennaisinta on se, että KOK:n luoma paine ja tarve viedä kisat väkisin läpi, ovat juurisyy kaikkeen siihen negatiiviseen, mitä kisoista juuri nyt puhutaan. Kisajärjestäjät eivät riittävän ajoissa tajunneet tai uskaltaneet sanoa, että tässä ei ole mitään järkeä.

YahooSportsin kolumnisti Dan Wetzel tiivisti asian ytimekkäästi: joko järjestetään kisat ja antaudutaan virukselle, tai yritetään pysäyttää virus ja luovutetaan kisojen suhteen.

Se on toki tässä vaiheessa jo jälkiviisastelua, mutta oikeiden ihmisten olisi pitänyt tajuta, että samaan aikaan ei molempia saa, ei vaikka kuinka maanisena mantrana toistaisi citiusta, altiusta ja fortiusta.

Urheilijoita tästä on turha lähteä syyttämään, esimerkiksi yksittäisten urheilijoiden boikotti ei olisi auttanut mitään. Sitten tilalle olisi tullut joku toinen. Silti ei voi olla miettimättä, että kuinka moni urheilijoista voi aidosti nauttia olostaan ja siitä, että on kilpailemassa parhaassa kunnossaan muita maailman parhaita vastaan. Ilman, että miettisi mitä ympärillä ajatellaan. Kuinka monella on takaraivossa se ajatus, että ne, joiden kotiin me tulimme, eivät haluaisi, että me olemme täällä?

Urheilijat puhuvat aina olympialaisten erityislaatuisuudesta, yhteisöllisyydestä ja muiden kohtaamisesta. Nyt se on poissa, samoin kaikki muu normaaliin elämään liittyvä. Sitä on turha sen isommin surkutella, tällaista tämä nyt korona-aikana on, me kaikki olemme joutuneet luopumaan jostain tai jättämään tekemättä jotain, mitä haluamme tehdä.

Kaiken tämän huolen, murheen ja vastakkainasettelun takia yksi urheilun tärkeimmistä asioista jää pois – urheilijat ja katsojat eivät kohtaa. Käykö tässä niin, urheilijoiden kaikella uurastuksella, tunteella ja poikkeuksellisilla suorituksilla kohottama yhteenkuuluvuuden käsi jätetään roikkumaan? 

Lue myös:

    Uusimmat