Suomen evakuointioperaatio Kabulissa päättyi, mutta ahdinko syvenee maassa – "Tämä on vasta kriisin ensimmäinen vaihe"

Pöllöraati: Ilmasilta Afganistanista sulkeutui 8:40
Katso video: MTV:n Uutisaamussa puitiin Afganistanin kriisiä ja tulevaisuutta.

Afganistanin kriisi syvenee entisestään, kun maat toisensa perään vetäytyvät evakuointioperaatioistaan.

Eilen Kabulin lentokentän lähistöllä tapahtui kaksi tuhoisaa iskua, joissa kuoli ainakin 85 siviiliä.

– Tunneista oli kysymys ja eilen operaatio tuli päätökseen nopealla aikataululla. Siellä on kaoottinen tilanne ja Suomen sotilaat ovat pärjänneet hyvin. Jos koronaan vertaa, niin kyllä suomalainen järjestelmä pystyy nopeisiin ratkaisuihin. Maasta saatiin evakuoitua enemmän ihmisiä kuin oli tarkoitus, MTV:n yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki sanoo Uutisaamussa.

Politiikan toimittajat Tommi Parkkonen ja Timo Haapala ihmettelevät, miksi kansanedustajat käyttivät niin monta puheenvuoroa operaatiosta päätettäessä. Aikaa lähtemiseen kului, mutta kansanedustajat halusivat käyttää puheoikeuttaan.

– Asia oli selvä, mutta piti päästä sanomaan, Haapala ihmettelee.

Euroopan unionin nopean toiminnan joukkoja ei nähty evakuointioperaatiossa. Haapalan mielestä on erikoista, ettei näitä joukkoja käytetty viime viikon aikana Kabulissa.

– Kun ensimmäistä kertaa tulee mittatilaustyö, johon niitä tarvittaisiin, niin eipä näy EU:ta. Presidentti Niinistöä myöten ihmetellään EU:n poissaoloa, mutta komissaari Jutta Urpilainen on Helsingin Sanomissa sitä mieltä, että EU hoiti hyvin, Haapala sanoo.

– Tällaisissa kriiseissä kansallisvaltiot menevät suppuun ja jokainen yrittää parhaansa mukaan hoitaa omat asiansa. Toki taustalla tehdään yhteistyötä, mutta jokainen yrittää pelastaa omansa. Sama on nähty korona-aikana, Lehtimäki sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö totesi puheessaan, että Kabulissa kaatui muutakin kuin Afganistanin järjestelmä.

– Kyllähän länsi näyttää aika heikolta. Tämä tulee todennäköisesti vahvistamaan Isisiä, mistä nähtiin valitettava esimerkki eilen lentokentällä, Lehtimäki sanoo.

– Tämä on varmasti vasta kriisin ensimmäinen vaihe. Sitten katsotaan, mitä tekevät ne ihmiset, jotka eivät päässeet lähtemään evakuointilennoilla. Pysyvätkö rajat kiinni, lähtevätkö salakuljetukset liikkeelle? Olemme jälleen turvapaikkakysymysten äärellä, Lehtimäki toteaa.

Parkkonen arvelee, että Yhdysvallat tekee jatkotoimia, jos iskut amerikkalaisia vastaan jatkuvat.

– Bidenin täytyy vain keksiä erityisen hyviä selityksiä, että kaikkien näiden hienojen puheiden jälkeen lähetetäänkin salaa jokin joukko tekemään operaatio, Parkkonen sanoo.

– Afganistanissa ovat olleet Britannia, Neuvostoliitto ja Yhdysvallat. Nyt olisi Kiinan vuoro. Katsotaan, saako Kiina Afganistaniin kuria ja järjestystä. Ja saavatko he kaikki mineraalit poimittua, Haapala sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat