Mainos

Suomalaisyhtiön diabetesrokote on etenemässä ihmiskokeisiin - diabetesliiton mukaan rokote olisi todella tarpeellinen

Suomalainen biotekniikkayhtiö toivoo, että sen uusi, kehitteillä oleva diabetesrokote voi tulevaisuudessa ehkäistä jopa puolet tyypin 1 diabetes -tapauksista.

Rokotteen ensimmäiset kokeet ihmisillä on tarkoitus aloittaa Suomessa seuraavan parin vuoden aikana.

Vactech Oy on nyt solminut yhdysvaltalaisen Provention Bio -yhtiön kanssa strategisen kumppanuussopimuksen, jonka tarkoituksena on rahoittaa rokotteen jatkokehitystä ja -tutkimusta.

Rokotteen on tarkoitus antaa suoja tiettyjä enterovirusten aiheuttamia infektioita vastaan, joiden uskotaan olevan tyypin 1 diabeteksen puhkeamisen taustalla.

"Vähintään puolet tapauksista pystyttäisiin ehkäisemään"

Tyypin 1 diabetes tarkoittaa sitä, että insuliinia tuottavat haiman beetasolut ovat vahingoittuneet tai tuhoutuneet, jolloin insuliinin tuotanto lakkaa. Tauti on autoimmuunisairaus, eli enterovirusten aiheuttama infektio saattaa johtaa siihen, että ihmisen oma immuunipuolustus hyökkää haiman soluja vastaan.

– Me lähdemme siitä, että vähintään puolet tapauksista pystyttäisiin ehkäisemään rokotteella, Vactechin toimitusjohtaja Raimo Harju sanoo.

– Todennäköisesti diabeteksen taustalla on muitakin syitä, ja vasta ihmiskokeet osoittavat, kuinka suuri osa tapauksista lopulta estyy, Harju sanoo.

Markkinoilla ehkä kahdeksan vuoden päästä

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka kertoo, että noin puolet ykköstyypin diabeetikoista sairastuu lapsena tai nuorena eli alle kaksikymmentävuotiaana ja loput sitä vanhempana.

– Osa sairastuu jopa vasta viidenkymmenen vuoden iässä tai myöhemmin, Ilanne-Parikka sanoo.

Diabetesliiton mukaan rokotteelle olisi todellinen tarve.

– Se olisi aivan valtavan iso asia. Nyt Suomessa todetaan 2 000 uutta tyypin 1 diabetes -tapausta vuosittain, ja heistä jopa 600 on alle 15-vuotiaita, Ilanne-Parikka toteaa mahdollisesta rokotteesta.

Jos rokote osoittautuu testeissä tarpeeksi tehokkaaksi ja se saa viranomaisilta myyntiluvan.

Vactech arvioi, että se saattaisi olla markkinoilla kahdeksan vuoden päästä.

Taustalla vuosien suomalaistutkimus

Rokote perustuu vuosia kestäneeseen, suomalaisissa yliopistoissa tehtyyn tutkimukseen.

Vuodesta 1994 lähtien käynnissä olleeseen ykköstyypin diabeteksen ennustamiseen ja ehkäisyyn keskittyvään DIPP-tutkimukseen ovat osallistuneet Tampereen, Turun, Oulun ja Helsingin yliopistot.

Siinä vastasyntyneiltä etsitään tyypin 1 diabetekselle altistavia perintötekijöitä.

Tampereella, Turussa ja Oulussa on viimeisten viidentoista vuoden ajalta syntyneiltä lapsilta tarkistettu tyypin 1 diabeteksen geneettiset riskitekijät.

– Lapsia on yli 200 000, ja yli 17 000 lapselta on löydetty näitä riskitekijöitä, ja he ovat osallistuneet pitkäaikaiseen seurantaan, Harju kertoo.

Vactech on saanut yliopistoilta veri- ja ulostenäytteitä, joita on tutkittu nimenomaan rokotteen kehittämistä ajatellen.

Rokotteen tutkimusta ovat johtaneet Tampereen yliopiston virologian professori Heikki Hyöty sekä Helsingin yliopiston lastentautien professori Mikael Knip.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.