Suomalaisvalokuvaajan vinkit: Vältä nämä mokat hääkuvauksessa!

7:43
Tiedätkö, mitkä asiat trendaavat tänä vuonna hääsuunnittelussa?

Valokuvaaja Juha Laitalainen on työskennellyt hääkuvaajana vuosikymmenien ajan. Hän antoi MTV Uutisille muutamia vinkkejä siihen, mitä hääkuvauksen suhteen kannattaa ottaa huomioon.

1. Silmät auki!

Laitalaisen mukaan yksi suurimpia mokia hääkuvissa on se, että morsiamen tai sulhasen silmät ovat kiinni.

– Jos pari tulee alttarilta ja molemmat hymyilevät, mutta jommankumman silmät ovat joka ainoassa kuvassa kiinni, se on jo aikamoinen ongelma.

Laitalaisen mukaan silmien auki pitämistä oikealla hetkellä täytyy yleensä hieman harjoitella. Toisilla silmät menevät refleksinomaisesti herkemmin kiinni kuin toisilla. 

– Kuvaajan pitää vain ottaa niin paljon kuvia, että joissain niissä onnistuu. Itse en tosin suosi sarjatulta, vaan mietin jokaisen laukauksen.

2. Sopikaa kuvaustilanteista yhdessä

Laitalainen muistaa erään kerran, kun morsian toivoi, että hänestä otettaisiin pukeutumiskuvia ennen vihkiäisiä.

– Kun sulhanen näki, että tuleva vaimo oli kuvissa alusvaatteisillaan, hän oli ollut vähän näreissään. Että mitäs tämä on, kun kuvaaja on ollut kuvaamassa ja sinä olet melkein ilkosillasi.

Laitalainen suosittelee lämpimästi, että pari miettisi yhdessä etukäteen, millaisia kuvia otetaan. Se olisi tärkeää etenkin tällaisten hieman rohkeampien kuvien suhteen.

3. Alkoholinhuuruiset kuvat saattavat kaduttaa

Juha on oppinut kokemuksesta, että kuvauspäivä kannattaa päättää siihen hetkeen, kun iltajuhla alkaa. Kun alkoholi tulee kuvaan, ei lopputulos enää välttämättä ole kovin imarteleva. Hän yleensä ehdottaakin itse, että kuvauskeikka päättyisi siihen, kun morsiuskimppu heitetään.

– On sanottu, että no mitäs sinä nyt vielä lähdet, että jää ihmeessä vielä niin kauan kuin olemme täällä juhlimassa. Jälkikäteen voi iskeä katumus siitä, että en minä nyt tällaista kuvaa itsestäni halua.

4. Palkkaa ammattilainen – välty monilta mokilta

Monet mokat olisi vältettävissä sillä, että palkkaa ammattikuvaajan. Ammattitaidosta kannattaa maksaa, sillä se näkyy kuvien laadussa. Myöhemmin voi tuntua hyvinkin kurjalta, jos kaverin ottamat kuvat osoittautuvatkin huonolaatuisiksi, vaikkapa tärähtäneiksi. Hääpäivän tilannekuvia kun ei voi ottaa uusiksi.

– Sanon aina hinnoittelussakin, että kannattaa mieluummin jättää kahvin kanssa nautittava konjakki kuin ammattikuvaaja väliin. Sillä saa jo sadan hengen häissä tilattua kuvat ammattilaiselta. Kuka sen konjakin enää vuoden päästä muistaa, mutta hääkuvat muistetaan ajasta ikuisuuteen.

Ammattikuvaajassa on sekin etu, että kuvaaja, vaikkapa sulhanen sisko tai veli, pääsee myös nauttimaan häistä.

5. Amatöörikuvatkin sallittuja

Toki muutkin kuin hääkuvaaja saa ottaa kuvia. Amatöörikuvaaja voi napata hyviä kuvia vaikkapa hääleikeissä, kun virallinen osuus on hoidettu. Tässäkin tapauksessa olisi hyvä, että kuvaamisesta olisi jonkinlainen käsitys.

– Kenenkään ei kannata lähteä henkseleitä paukutellen toteamaan, että kyllä minä voin hääkuvat ottaa, kun olen kuvannut esimerkiksi autoja tai ruokakuvia niin paljon. Hääkuvaus on kuitenkin aivan oma taiteenlajinsa.

6. Tallenna kuvat!

Nykyisin kuvat lähetetään yleensä digimuodossa hääparille. Kuvat on syytä laittaa talteen.

– On käynyt niinkin, että viisivuotishääpäivän koittaessa pariskunta on huomannut, että he ovat hukanneet kaikki kuvat ja laittavat viestiä, että olisiko minulla kuvia kenties vielä tallella. Aika pitkään minä niitä säilytän, mutta en loputtomiin. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja