Ajattelitko säästää hääkuvauksessa? Ei ehkä kannattaisi

Vuoden 2019 kuumimmat häätrendit 7:43
Videolla keskustellaan tämän vuoden häätrendeistä.

Pitkän linjan häävalokuvaaja Juha Laitalainen muistuttaa, että jälkikäteen voi harmittaa, jos hääkuvien laadusta tinkii hinnan vuoksi.

– Hääkuvaus ei ole ilmaista. Hinta määräytyy sen mukaan, paljonko aikaa työhön kuluu, valokuvaaja Juha Laitalainen kertoo MTV Uutisille.

Morsiuspari voi Laitalaisen mukaan valita, ottavatko he kuvaajan kintereilleen koko päiväksi vai muutamaksi tunniksi. Koko päivän kuvauksen hintahaarukka voi olla tuhannesta kahteen tuhanteen euroa. Koko päivän hääkuvaus tarkoittaa käytännössä keskimäärin noin kymmentä tuntia työtä kuvauspaikalla.

Kuvien editointikin vie aikansa

Hääkuvien hinta ei kuitenkaan muodostu pelkästään siitä ajasta, jonka kuvaaja viettää juhlapaikalla kameran kanssa. Kuvat pitää vielä muokata ja viimeistellä.

– Se vie itse asiassa enemmän aikaa kuin itse kuvaaminen.

Koko päivän kuvaussessiosta voi tulla yli tuhat kuvaa. Laitalainen kertoo, että lopullisen karsinnan jälkeen jäljelle jää suurin piirtein parisen sataa otosta.

– Kun lähetän kuvat, otan riskin ja lähetän muutaman sellaisen ”kömmähdyskuvan” tai jossa ilme ei ole kohdillaan, mutta jotka ovat muuten hauskoja. Harvemmin näitä kuvia otetaan pois.

Hinta ja laatu kulkevat käsi kädessä

Laitalaisen mukaan hinta korreloi laatua. Jos pari on tyytyväinen kuviin, ei hinnalla välttämättä ole väliä.

Loputtomasti ei kuitenkaan kannata maksaa. Mikäli kuvaaja pyytää päivän kuvauskeikasta yli viittä tonnia, on se Laitalaisen mielestä jo liikaa.

Hinnasta eivät hänen asiakkaansa ole suoranaisesti tinkineet. Ehkä on jätetty se kallein, eli koko päivän kuvauspaketti, mutta muuten ei ole väännetty rahasta.

– Niin on käynyt, että sulhasen isä on saattanut huomata kuvaajan tekevän lähtöä ja sanonut, että tässä on sinulle rahaa, niin mitä jos kuvaisit vielä pari tuntia.

Hintaa tärkeämpi seikka on se, että hääparin kemiat kohtaavat kuvaajan kanssa. Kannattaa selvittää, miltä se kuvaaja maistuu.

– Hääkuvaus on herkkä laji, ja kuvaajalla kannattaa olla persoona mukana työssä.  

Lue myös:

    Uusimmat