Suomalaisurheilija ehti jo haudata MM-haaveensa julkisesti – yllättävä puhelinsoitto räjäytti pankin: "Siinä kohtaa oli melko sanaton olo"

Yleisurheilun MM-kisoihin suurin suomalaisjoukkue sitten 2005 kotikisojen - valmennuspäällikkö Tuomo Salonen kertoo valintaprosessista 6:21
SUL:n valmennuspäällikkö Tuomo Salonen perustelee valintoja Suomen MM-kisajoukkueeseen MTV Urheilun haastattelussa.

Suomen 32 urheilijan joukkue yleisurheilun MM-kisoihin julkistettiin perjantaina. 400 metrin aitajuoksija Kristiina Halonen oli jo luovuttanut haaveena olleen kisapaikkansa suhteen, mutta valmennuspäällikö Tuomo Salosen tekemät selvitystyöt toivat hänelle lopulta viime hetken pääsylipun Eugenen juoksuradoille.

– Tuntuu todella hienolta. Uskomattomalta. On tässä ollut hieman sulattelemista. Tuomo soitti keskiviikkoiltana ja kertoi mun lähtevän Eugeneen. Siinä kohtaa oli melko sanaton olo, Halonen kertoo MTV Urheilulle.

Juhlallisuudet ovat jääneet 24-vuotiaan osalta vielä melko minimaalisiksi. Lappeenrantalainen aitoo lauantaina Belgiassa, viimeisissä kisoissaan ennen kahden viikon päästä alkavia MM-kisoja.

– Ei tässä oikein ole ehtinyt juhlimaan. Kaveri toi mulle Pepsi Maxia kofeiinittomana ja suklaapatukan päälle. Se on ollut toistaiseksi se suurin juhliminen, Halonen naurahtaa.

– Kisat ja harjoitukset jatkuvat, niin hirveästi ei ehdi taukoa ottamaan.

Halonen kertoi aiemmin tällä viikolla Twitterissä, miten odotukset MM-kisapaikan suhteen olivat jo kuopattu. Ranking-pisteitään pitkään laskenut aituri oli varma, ettei hänen MM-kisadebyyttinsä toteutuisi vielä tänä kesänä.

Artikkeli jatkuu twiitin jälkeen.

Halonen oli vielä keskiviikkona ranking-listan 41. sijalla. Naisten 400 metrin aitoihin mukaan pääsee 40 kilpailijaa.

– Säännöt olivat kaikille selkeät ja samat, joten kyllä mä ajattelin olevani aika varmasti joukkueen ulkopuolella. Olin laskenut pisteitä ja tullut siihen lopputulokseen, että olen ensimmäisenä ulkona, avaa Halonen.

– En siis pitänyt turhaan toivoa yllä. Kausi on mennyt todella hyvin ja uusi taso saavutettu, joten en olisi edes ollut pettynyt, vaikkei paikka olisi auennut. Pidin sitä alkutavoitteisiini nähden plussana.

Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Salonen piti kuitenkin huolen siitä, että Halonen MM-kisaryhmään selviää. Puhelinsoitot Puolaan erilaisten selvitysten jälkeen tuottivat tulosta.

– Olimme saaneet tietoomme, että yhdellä Puolan aiturilla olisi 31. raskausviikko menossa. Osasimme täten odottaa, ettei hän kisaisi, Salonen kertoo MTV Urheilulle.

– Aloimme siinä haistelemaan, että Puola ei ilmeisesti ollut peruutuksiaan tehnyt. Olin keskiviikkoiltapäivänä sekä Puolan liittoon että World Athleticsiin yhteydessä. Kerroin tästä kuviosta, jonka jälkeen asia otettiin selvitykseen. Illalla kuulimme takaisin ja meille tarjottiin sieltä paikkaa.

Salosen mukaan ranking-sivut eivät enää päivittyneet, vaan asia hoidettiin “poikkeusjärjestelyllä”.

– Tiukille se kyllä meni. En sitten tiedä, oliko Puola lukenut sääntöjä kovin tarkasti.

Salonen ei halunnut tempustaan krediittiä, vaan sanoi kaiken kunnian kuuluvan Haloselle saatuaan itse tarpeeksi pisteitä sijoittuakseen 40 parhaan aiturin joukkoon.

– Silloin se paikka on oikeutettu ja kuuluu hänelle. Ilman pisteitä ei auttaisi valppauskaan. Onneksi ehdimme ajoissa, nöyristelee Salonen.

Halonen oli kuitenkin äärimmäisen kiitollinen valmennuspäällikkönsä vaivannäöstä.

– Muistan, kun Tuomo laittoi viestiä ja kertoi soitelleensa eri paikkoihin. Ajattelin vain, että apua mitä myyräntyötä toinen joutunut siellä tekemään, sanoo Halonen.

– Valtava kiitollisuus ja kunnia häntä kohtaan. Onhan se hienoa, että on tällainen valmennuspäällikkö, joka yrittää tehdä urheilijan eteen viimeiseen asti asioita.

Lue myös:

    Uusimmat