Mainos

Suomalaistutkimus: Nopeusnäyttötaulut alentavat nopeuksia jopa 10 km/h

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen siirrettävät nopeusnäyttötaulut ovat kiertäneet Oulun seudun maanteillä jo kolme vuotta.

Nopeusnäyttötaulujen tarkoituksena on antaa palautetta autoilijoille heidän ajonopeuksistaan. Näyttö antaa kuljettajalle palautteen ajokäyttäytymisestä, mutta myös tallentaa tiedon. Näyttö ei kuitenkaan tallenna mitään yksilöivää tai kuvatietoa autoilijoista. Myös ne suuremmat ylinopeudet, joita taulu ei näytä, tallentuvat tutkimuskäyttöä varten.

Näytöt ovat kiertäneet lukukausien aikana pääosin alakoulujen läheisyydessä ja taajamissa muistuttamassa autoilijoita ajonopeuksien hillinnästä. Useimmissa kohteissa näyttö on käynyt noin viikon ajan. Lisäksi muutamilla Oulun seudun kunnilla on omia nopeusnäyttötauluja, jotka kiertävät pääosin katuverkolla.

Keskinopeus ylitti nopeusrajoituksen yli puolessa mittauskohteista

Viimeisen vuoden aikana ELY-keskuksen toimesta mittauksia on tehty kaikkiaan 48 kappaletta 30–60 km/h:n nopeusrajoitusalueilla. Yli puolessa mitatuista kohteista näytön ohittaneiden ajoneuvojen keskimääräinen ajonopeus ylitti kohteen nopeusrajoituksen. Noin joka kahdeksannessa mittauskohteessa autoilijoiden keskinopeus ylitti nopeusrajoituksen enemmän kuin 6 kilometrillä tunnissa. Kaikki kohteet olivat 40:n ja 50:n nopeusrajoitusalueilla. Puolet kohteista oli valittu ohjelmaan lähellä sijaitsevan koulun vuoksi.

Kovimmat ylinopeudet teillä, joissa nopeusrajoitus oli pienin

Yli 10 kilometrillä tunnissa nopeusrajoituksen ylittäneitä ajoneuvohavaintoja oli keskimäärin 18 prosenttia kaikista ajoneuvoista tehdyistä havainnoista. Mittauskohteesta riippuen yli 10 km/h:n ylinopeutta ajavien osuus vaihteli 2–45 prosentin välillä. Suurimmat ylitysprosentit olivat pääasiassa teillä, joissa nopeusrajoitus oli 40 kilometriä tunnissa. Ylinopeutta ajettiin lähes yhtä usein päiväsaikaan kuin koko vuorokauden aikana keskimäärin.

Nopeusnäyttö mittaa lähestyvästä ajoneuvosta useita havaintoja. Vain kahdessa kohteessa nopeusnäyttö ei mitannut kauempana näytöstä suurempia ajonopeuksia kuin lähempänä näyttöä. Eli 96 prosentissa kohteista näyttö vaikutti ajonopeuksiin laskevasti. Keskimäärin nopeusnäyttö laski ajonopeuksia noin 3 kilometrillä tunnissa. Enimmillään se alensi ajoneuvojen keskinopeutta jopa 10 kilometriä tunnissa.

Lähde: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

***

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.