Suomalaistähdet ottivat kantaa NHL:n kuumaan puheenaiheeseen, Kasperi Kapanen puolustaa potkut saanutta valmentajaansa – "Se tapa ei ollut välttämättä paras"

5:13
Videolla Kasperi Kapasen mietteitä muun muassa Mike Babcockista.

NHL:n valmennusmetodit ovat puhuttaneet kiekkokansaa Pohjois-Amerikassa viime viikkojen ajan hurjasti. Suomalaiset NHL-tähdetkin ottivat asiaan kantaa Toronto Maple Leafsin Kasperi Kapasen ja Colorado Avalanchen Joonas Donskoin johdolla.

NHL:ää ravistellut valmentajakohu sai aivan ensin alkunsa, kun Torontosta potkut saaneen Mike Babcockin käyttämät erikoiset valmennusmetodit tulivat julkisuuteen. Toronto-tähti Mitch Marneria tylysti tulokaskaudellaan kohdellut Babcock saikin osakseen runsaasti kritiikkiä.

Kapanen pelasi Babcockin alaisuudessa kaudesta 2015-16 lähtien. Suomalaistähti ehti näiden vuosien ajan nähdä konkarivalmentajan erilaiset valmennusmetodit lähietäisyydeltä. Kapanen puolustaakin myrskyn silmässä pyörinyttä Babcockia.

– Minun mielestäni hän oli hyvä koutsi. Se tapa, jolla hän välillä valmensi ja koitti auttaa, ei ollut välttämättä paras. Silti hän oli yksi parhaista valmentajista, joita minulla on koskaan ollut. Oli kunnia pelata hänelle muutama vuosi, Kapanen kuvailee Babcockia MTV Urheilulle.

Babcockin lisäksi rajua kritiikkiä toimistaan on saanut Calgary Flamesin peräsimestä eronnut Bill Peters, jota on syytetty rasismista ja väkivaltaisesta kohtelusta.

Useampi pelaaja on lähiaikoina kertonut julkisesti kaltoinkohtelustaan. Vaikka suomalaistähdet Donskoi ja Kapanen eivät itse ole koskaan henkilökohtaisesti todistaneet vastaavanlaisia tapauksia, on heidän mielestään ihan hyvä asia, että pelaajat puhuvat aiheesta avoimesti.

– Ei minulla ole mitään sitä vastaan, että pelaajat sanovat siitä, jos he kokevat tulleensa kohdelluksi väärin. Se on hyvä asia, että siitä sanotaan ja siihen puututaan. Vaikka jääkiekko on tietyllä tavalla vähän erilainen työpaikka, niin kyllä jonkinlaiset rajat pitää olla, Coloradon suomalaishyökkääjä Joonas Donskoi sanoo.

– Kun yksi asia tulee esille, niin sitten kaikki alkaa tulla. Silleen se on mennyt. En hirveästi ota tässä kantaa, sillä minua kohtaan ei ole tehty mitään epäkunnioittavaa, Kapanen puolestaan kertoo.

Vaikutuksia pukukopin ilmapiiriin

Nyt, kun tällaisia kaltoinkohteluita on noussut tapetille, on valmentajilla varmasti paljon mietittävää siitä, kuinka he jatkossa käsittelevät pelaajiaan. Kapanen painottaa, että tunteet saattavat ajoittain ottaa vallan, ja välillä suusta pääsee tahattomasti sammakoita itse kultakin.

– Jollakin tapaa valmentajat varmasti vähän varovat ja miettivät miten puhuvat pelaajille. Tämä on kuitenkin lätkää, ja kaikilla on paljon pelissä. Pelin aikana on tietysti meno päällä, ja saatetaan sanoa jotain, mitä ei välttämättä tarkoiteta. Se kuuluu urheiluun, ja sitten jälkeenpäin pyydetään anteeksi, Kapanen toteaa.

Donskoi puolestaan toteaa, että valmentajat voisivat suhtautua pelaajiin ihmisläheisemmin. Hyvänä esimerkkinä hän nostaa Coloradon päävalmentajan Jared Bednarin.

– Bednar on todella pelaajaläheinen. Hän juttelee paljon pelaajien kanssa ja pystyy heittämään läppää meidän kanssa, on kuin yksi meistä. Mielestäni sen pitäisikin olla niin, ja siihen suuntaan se on enemmän menossa. Mielestäni valmentajat ymmärtävät paremmin sen, että kun pelaajalla on hyvä olla, niin hän haluaa pelata valmentajalleen. Sitä kautta tulee paras tulos, Donskoi summaa. 

7:50
Videolla Joonas Donskoin mietteitä NHL:n kuumasta puheenaiheesta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja