Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suola on suomalaisille sokeria isompi paha ja syöpäriski – valtaosa muualta kuin itse sirotellusta

Lehtikuva
Julkaistu 05.06.2017 06:15

MTV LIFESTYLE

Suomalaiset syövät liikaa suolaa. Eikä riitä alkuunkaan, että sitä ripottelee itse ruokaan vähänlaisesti, vaan jo kaupassa pitää miettiä, mitä ostoskoriinsa poimii.

Kumpi on haitallisempaa: sokeri vai suola?

– Tästä on tehty kansainvälisiä analyysejä myös Suomen osalta. Niiden mukaan suola, siinä mittakaavassa kuin sitä käytetään tällä hetkellä, on suomalaisille isompi riski kuin sokeri, Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -lähetyksessä.

Suolan liikasaanti nostaa verenpainetta, ja korkea verenpaine puolestaan suurentaa riskiä sydämen vajaatoimintaan sekä sydän- ja aivoinfarkteihin.

– Usein unohtuu myös, että suolalla on Maailman syöpätutkimussäätiön mukaan selvä vaikutus mahalaukun syövän riskiin. Erittäin paljon suolaa saavilla on selvästi suurempi mahalaukun syövän riski.

Päivässä suolaa suositellaan saatavaksi enintään viisi grammaa eli vajaa teelusikallinen. Laatikainen muistuttaa, että 80 prosenttia suolasta tulee muualta kuin siitä, mitä ruokaan itse ripottelee.

– Se tulee valmiselintarvikkeista: viljoista, juustoista, leikkeleistä, eineksistä, ravintolaruoasta, suolaisista naposteluista ja maustekastikkeista.

Suolan saannin rajoittaminen vaatiikin vaivannäköä.

– Pitää kiinnittää huomiota edellä mainittuihin tuotteisiin ja valita sydänmerkkituotteita tai mennä Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivuille, josta löytyy loistavia tuotevertailuja.

Lue myös: Tätä suolaa ravitsemusterapeutti suosittelee

Lue lisää hyvän elämän ympäriltä Avun verkkosivuilta.​​​​​​​

Lisää aiheesta:

Onko olemassa terveellistä suolaa? – "Ainoa, joka on vähiten haitallinen..."Hätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKansainvälinen tutkimus väittää: Suola ei ehkä olekaan niin vaarallista – näin paljon natriumia saisi oikeasti nauttiaNäissä ruoissa on paljon sokeria – pitääkö ketsuppiakin varoa?Valtaosa suolasta syödään kodin ulkopuolella – liikasaannista sydänkuolemiaTurvottaako? Syy voi piillä näissä ruoissa
RavitsemusSydänterveysSyöpäLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 12.9.10:58
    Ruoka

    Näin Susijengi syö – podcast: Paljastus salaatista kieltäytyjistä

  • 10.9.07:44
    Ruoka

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • 9.9.07:43
    Ruoka

    Tarkista tärkeä asia, kun ostat leipää – vaikuttaa terveyteesi

  • 31.8.08:37
    Painonhallinta

    Ostimme kolme julkisuudesta tuttua ruokavaliovalmennusta – ravitsemusterapeutilta tyrmäävä arvio

  • 30.8.07:34
    Terveys ja hyvinvointi

    Nämä uskovaiset elävät keskimääräistä vanhemmiksi – terveysjohtaja kertoo, miksi