Suola on suomalaisille sokeria isompi paha ja syöpäriski – valtaosa muualta kuin itse sirotellusta

Suomalaiset syövät liikaa suolaa. Eikä riitä alkuunkaan, että sitä ripottelee itse ruokaan vähänlaisesti, vaan jo kaupassa pitää miettiä, mitä ostoskoriinsa poimii.

Kumpi on haitallisempaa: sokeri vai suola?

– Tästä on tehty kansainvälisiä analyysejä myös Suomen osalta. Niiden mukaan suola, siinä mittakaavassa kuin sitä käytetään tällä hetkellä, on suomalaisille isompi riski kuin sokeri, Reijo Laatikainen kertoi Hyvää Elämää -lähetyksessä.

Suolan liikasaanti nostaa verenpainetta, ja korkea verenpaine puolestaan suurentaa riskiä sydämen vajaatoimintaan sekä sydän- ja aivoinfarkteihin.

– Usein unohtuu myös, että suolalla on Maailman syöpätutkimussäätiön mukaan selvä vaikutus mahalaukun syövän riskiin. Erittäin paljon suolaa saavilla on selvästi suurempi mahalaukun syövän riski.

Päivässä suolaa suositellaan saatavaksi enintään viisi grammaa eli vajaa teelusikallinen. Laatikainen muistuttaa, että 80 prosenttia suolasta tulee muualta kuin siitä, mitä ruokaan itse ripottelee.

– Se tulee valmiselintarvikkeista: viljoista, juustoista, leikkeleistä, eineksistä, ravintolaruoasta, suolaisista naposteluista ja maustekastikkeista.

Suolan saannin rajoittaminen vaatiikin vaivannäköä.

– Pitää kiinnittää huomiota edellä mainittuihin tuotteisiin ja valita sydänmerkkituotteita tai mennä Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivuille, josta löytyy loistavia tuotevertailuja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja