Suezin sumasta voi seurata jopa kuukausien kaaos rahtiliikenteeseen – kiertoreitillä vaanivat merirosvot

1:05
Viranomaiset julkaisivat videon Suezin kanavaan juttuneen konttilaivan kaivuutöistä

Suezin kanaalin tukkeutuminen on aiheuttanut merkittäviä häiriöitä maailmanlaajuiseen laivarahtiliikenteeseen. Maailman johtavat laivarahtiyhtiöt arvioivat, että suman purkamiseen voi kulua viikkoja ja mahdollisesti jopa kuukausia.

Syynä tähän on Suezin kanaalin erittäin keskeinen asema laivaliikenteessä: 193 kilometriä pitkän kanaalin läpi kulkee päivittäin noin 30 prosenttia koko maailman kaikesta konttirahdista. 

Suman vangiksi on jäänyt myös tyhjiä kontteja, joita aasialaiset tehtaat tarvitsevat pakatakseen kuljetettavia tuotteita.

– Vaikka kanaali saataisiin nyt auki, vaikutukset maailmanlaajuiseen kapasiteettiin ja kalustoon ovat merkittävät, totesi rahtiyhtiö Maerskin edustaja maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhtiöllä on kolme alusta jumissa ja 29 odottamassa pääsyä kanaaliin. Lisäksi yhtiön 15 muuta alusta on reititetty kulkemaan Etelä-Afrikan kautta.

Sveitsiläisyhtiö MSC:n puolestaan on arvioinut, että pullonkaulatilanne voi johtaa yhteen maailmankaupan suurimmista häiriöistä, mitä viime vuosina on koettu.

Kun jonossa olevaat alukset pääsevät viimein matkaan, ruuhkaa voi olla luvassa muilla satama-alueilla. 

Brittiviranomaisten huoli merirosvoista

Konttikuljetusyrityksille on koitunut kuukausitolkulla häiriöitä jo pelkän koronaepidemian vaikutuksista. Viivästys Suezilla haittaa myös tuotteiden säilyvyyksiä. 

Oma uhkansa koituu myös aluksille, jotka kiertävät poikkeusreittiä Etelä-Afrikan edustalta. Britannian merikaupan operaatioiden viranomaiset arvioivat, että Somaliassa toimivat merirosvojengit saattavat pyrkiä hyötymään tilanteesta, vaikka rikollisryhmien aiheuttamaa uhkaa onkin tukahdutettu sotilaallisin operaatoin ja aluksia suojaamalla.

Maanantaina alkuiltapäivästä selvisi, että Suezin kanavan tukkinut 400-metrinen Ever Given -konttialus on saatu ainakin osittain irti.

Kanavan uudelleen avautumisen ajankohdasta ei silti ole vielä varmaa tietoa. Väylälle pääsyä odottaa mediatietojen mukaan yli 400 alusta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja