Ever Given -alus on päässyt liikkeelle – liikenne kanavassa käynnistyi lähes viikon katkon jälkeen

Laiva on irti: Ever Given -alus jatkaa matkaa – näin laivan matka jatkui 3:03
Ever Given -rahtialus saatiin irti karilta – näin laivan matka jatkui kanavaa pitkin.

Suezin kanavaan poikittain kiinni jäänyt Ever Given -konttialus pysäytti maailmantalouden valtateihin kuuluvan vesiväylän liikenteen useiksi päiviksi. 

Alus saatiin lopulta viimein liikkeelle iltapäivällä Suomen aikaa. MTV Uutiset seurasi aluksen irrottamista hetki hetkeltä.

Seuranta on nyt päättynyt ja sen annin voi lukea tästä jutusta.

Katso video: Yksi alus voi tukkia koko globaalin kasvun – kuva avaruudesta näyttää, millaiset ruuhkat Suezin jumi aiheutti maailman merille

Yksi alus voi tukkia koko globaalin kasvun – kuva avaruudesta näyttää, millaiset ruuhkat Suezin jumi aiheutti maailman merille 1:20

21.00: Seuranta on päättynyt. Kanavan kumpaankin päähän muodostuneen laivaruuhkan purkaminen alkoi alkuillasta Suomen aikaa.

19.27: Kanavaa hallinnoivan tahon mukaan liikenne käynnistyy kahdeksalta illalla Suomen aikaa. Laivat kulkevat kanavassa saattuieina.

16.54: Egyptin Suezin kanavan lähes viikon ajan tukkinut Ever Given -konttialus on saatu irti ja kanava auki muulle liikenteelle, kertoo kanavaa hallinnoiva virasto. Paikallinen televisio puolestaan näyttää, kuinka alus suuntaa hitaasti eteenpäin kanavassa.

400-metrinen Ever Given -konttialus oli viime tiistaista lähtien poikittain jumissa Suezin kanavassa estäen liikenteen kumpaankin suuntaan.

Aiemmin kanavaa hallinnoiva virasto arvioi, että laivaliikenteen suman purkamisessa kestää noin kolme ja puoli päivää siitä, kun Ever Given on saatu taas vesille.

16.24: Ever Given -alus on päässyt liikkeelle ja liikenne Suezin kanavassa pääsee taas jatkumaan, Reuters uutisoi.

15.05 Maailman johtavat rahtiyhtiöt arvioivat, että Suezin tukkeutuminen voi aiheuttaa jopa kuukausien mittaiset poikkeusolot laivarahtibisnekseen. Esimerkiksi rahtiyhtiö Maerskilla on kolme alusta jumissa ja 29 odottamassa pääsyä kanaaliin. Lisäksi 15 muuta alusta on reititetty kulkemaan Etelä-Afrikan kautta.

Kaikkiaan päivittäin noin 30 prosenttia maailman laivarahdeista kulkee Suezin kanaalin kautta.

13.09: Kanavan uudelleen avautumisen ajankohdasta ei ole vielä varmaa tietoa. Väylälle pääsyä odottaa mediatietojen mukaan yli 400 alusta.

– Laivan asento on suunnattu 80-prosenttisesti oikeaan suuntaan, kertoi viraston johtaja Osama Rabie lausunnossaan.

Aluksen omistajan Shoei Kisenin edustaja puolestaan kommentoi AFP:lle maanantaiaamuna, että laivan asentoa on saatu korjattua.

Alus yritetään saada kokonaan irti seuraavan nousuveden aikana. Vesi alkaa nousta kanavassa aamupäivällä paikallista aikaa, kanavan virasto kertoi lausunnossaan.

AFP:lle nimettömänä puhuneen viranomaisen mukaan paikan päällä on aloitettu tekniset tarkastukset, ja laivan moottorin toiminta on varmistettu.

Wall Street Journal kertoi aiemmin, että 400-metrinen konttialus on saatu tänään osittain irti ja hinausalukset pyrkivät suoristamaan sen kurssia. Rabie kertoi uutisten olevan hyviä, mutta painotti töiden olevan vielä kesken.

–  Emme ole vielä valmiita, mutta se (alus) on liikkunut, Rabie sanoi Wall Street Journalin mukaan.

9.51 Egypt Today Magazine kertoo laivan saaneen oikaistua kurssiaan. Median mukaan laivaa yritetään jälleen puoliltapäivin kiskoa oikeaan suuntaan.

8.58Uutistoimisto Reutersin mukaan alus on saatu lähes täysin irrotettua ja sen moottorit on saatu käynnistettyä.

7.59 Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan aluksen perää on saatu suoristettua siten, että kanavassa jumissa olevat laivat pääsevät ohittamaan Ever Given -laivan.

Aluksen kuntoa ja vaurioita tarkastetaan parhaillaan.

7.36 WSJ-lehden mukaan 400-metrinen konttialus on saatu tänään osittain irti ja hinausalukset pyrkivät suoristamaan aluksen kurssia. Kanavaa hallinnoivan viranomaistahon johtaja Osama Rabie kertoi uutisten olevan hyviä, mutta painotti töiden olevan vielä kesken.

Talousuutistoimisto Bloombergin mukaan väylän uudelleen avautumisen ajankohdasta ei ole vielä varmaa tietoa. Tarkkaa tietoa ei ole myöskään vielä siitä, miten pitkään kestää, että satojen laivojen suma saadaan purettua.

400-metrinen Ever Given -konttialus on ollut viime tiistaista lähtien poikittain jumissa Suezin kanavassa estäen liikenteen kumpaankin suuntaan.

Aiemmin tänään kerrottiin, että viranomaiset valmistautuvat purkamaan ainakin osan Suezin kanavan tukkineen aluksen noin 18  000 kontista.

Lue myös:

    Uusimmat