Mainos

Strasbourgin joulumarkkinoiden ampumisesta epäilty 29-vuotias mies pakenee edelleen – Rajavartiolaitos paljastaa, miten epäilty voidaan saada kiinni

7:40
Katso videolta, miten digitaalisuutta hyödynnetään ihmisten tunnistamisessa!

Suomalaisasiantuntija paljasti aamun Huomenta Suomessa, miten rikoksesta epäillyt ja vääriä henkilöllisyyksiä käyttävät henkilöt voidaan saada kiinni.

Rajavartiolaitoksen kansainvälisen yhteistyön yksikön päällikkö Matti Pitkäniitty kertoi, että Euroopan henkilökorttilainsäädäntöä ollaan yhtenäistämässä, jolloin henkilöllisyystodistusten väärentäminen vaikeutuu ja ihmiset pystytään luotettavasti tunnistamaan.

Lisäksi Euroopan valtiot tekevät aktiivisesti yhteistyötä vaihtamalla tietoja kahdenvälisesti ja monenvälisesti.

Rajaturvallisuus nousi esille, kun aseistettu mies avasi toissa päivänä tulen Ranskan Strasbourgissa joulumarkkinoiden läheisyydessä. Ainakin kaksi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui ammuskelussa.

Ranskan poliisi on julkaissut epäillyn nimen ja kuvan, mutta häntä ei ole vielä saatu kiinni. Etsintöihin osallistuu satoja poliiseja Ranskan ja Saksan raja-alueilla. Strasbourg sijaitsee Ranskan länsirajalla.

Monia keinoja rikollisten kiinnisaamiseksi

Pitkäniityn mukaan rikollisten kiinnisaamiseksi valtioiden rajoilla on monenlaisia keinoja.

– Tietojen vaihto on ensimmäinen. Tietojärjestelmät ovat tänä päivänä hyvin suuressa roolissa, ja kehitämme edelleen eurooppalaisia järjestelmiä. Kolmas asia liittyy tunnistamiseen, ja neljäs on erilaiset keinot, millä valvontaa voidaan tehostaa.

– Entistä enemmän integroidaan tietojärjestelmiä, että sama ihminen ei pysty käyttämään eri identiteettejä Euroopassa.

Berliinin ampuja käytti useita henkilötietoja

Kaksi vuotta sitten Berliinin joulumarkkinoille tehdyssä iskussa kuoli 12 ihmistä ja lähes 50 loukkaantui, kun tekijä ajoi rekalla ihmisten päälle. Myöhemmin selvisi, että tekijä oli käyttänyt teon valmisteluun ja toteuttamiseen useita eri henkilöllisyyksiä.

Pitkäniityn mukaan vastaavanlaisia tapauksia voidaan ehkäistä biometrisen tunnistuksen lisäämisellä.

– Tulemme keräämään kasvokuvan Euroopan maiden ulkopuolisilta tulijoilta. Tänä päivänäkin kerätään sormenjälkiä viisumihakemuksen yhteydessä.

– Jos henkilö on tullut turvapaikanhakijana ja hänet tavataan toisella rajanylityspaikalla toisella passilla, voimme varmistaa, että kyseessä on sama henkilö.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja