"Rekka meni ihmismassan ja kojujen läpi jyräten kaiken"

Saksan sisäministeriö on vahvistanut, että Berliinin joulutorille tehtiin eilen hyökkäys.

Torille ajanut rekka tappoi 12 ihmistä ja ainakin 48 loukkaantui, osa heistä vakavasti.  

Saksalaisen Die Welt -lehden mukaan rekkaa ajoi 23-vuotias pakistanilainen, josta lehti käytti nimeä Naved B. Lehden mukaan mies on asunut Tempelhofin entisen lentokentän pakolaismajoituksessa, jonne poliisi teki aamuyöllä ratsian.  

Rekasta löytyi myös puolalaismies, joka oli viranomaislähteiden mukaan ammuttu. Poliisin mukaan hän ei osallistunut auton ajamiseen.

Rekan omistaja, puolalainen Ariel Zurawski vahvisti uutistoimisto AFP:lle jo aamulla, että rekan kuljettajaan, joka oli hänen serkkunsa, ei oltu saatu yhteyttä.  

Samassa yhtiössä työskentelevä Lukasz Wasik kertoi, että yhteys puolalaiskuljettajaan katkesi eilen iltapäivällä. Wasikin mukaan rekan gps-tiedoista näkyy kuitenkin, että auto käynnistettiin myöhemmin kolme kertaa, "aivan kuin joku olisi harjoitellut sillä ajamista".  
Rekka syöksyi torille murskaten tieltään markkinakojuja ja kauhistuneita ihmisiä.  

– Näimme, kuinka rekka meni ihmismassan ja kojujen läpi, jyräten kaiken alleen. Se veti samalla maahaan jouluvaloja, minkä jälkeen kaikki pimeni, kertasi tapahtumat nähnyt britti Emma Rushton Sky-televisiokanavan haastattelussa.  

Saksalaisten tiedotusvälineiden mukaan torilla ollut mies lähti seuraamaan rekkatappajaa kun tämä lähti ohjaamosta ja piti matkapuhelimensa avulla poliisit koko ajan tietoisina miehen liikkeistä. Poliisi otti kuljettajan kiinni parin kilometrin päässä joulutorista.

Merkel lupasi ripeitä toimia

Saksan liittokansleri Angela Merkel lupasi televisiopuheessaan, että Berliinin isku selvitetään ja syyllisiä rangaistaan niin ankarasti kuin laki sallii. Merkelin mukaan koko Saksa jakaa syvän surun.  

Merkel kertoo kutsuneensa hallituksen turvallisuusistuntoon. Hän aikoo itse vierailla myöhemmin tänään iskun tapahtumapaikalla.  
Merkelin mukaan kyseessä näyttää olevan terrori-isku. Jos sen tekijä vahvistuu turvapaikanhakijaksi, on teko Merkelin mukaan väärin Saksasta aidosti turvaa hakeneita ja heitä auttaneita saksalaisia kohtaan.

0:40

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja