Sotilasasiantuntija: Venäjä voisi halutessaan valloittaa Kiovan kahdessa viikossa

Maasotaopin pääopettaja Petteri Kajanmaa maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo Venäjä-mielisten kapinallisten pääsevän tavoitteeseensa.

– Vaikutta siltä, että tällä hetkellä Venäjän tukemat separatistit Itä-Ukrainassa ovat saavuttamassa lähiajan tavoitteensa, mikä on ylläpitää epävakautta etenkin Itä-Ukrainassa. Luhanskin valtauksen takia Ukrainan asevoimat ei kykene hallitsemaan aluetta, Kajanmaa totesi MTV:n Kymmenen uutisissa.

Kajanmaa sanoi, että Venäjää motivoi maayhteyden luominen Krimille.

– Maayhteys Krimille on Venäjälle tärkeä. Se saavutetaan joko sotilaallisella operaatiolla tai johdattelemalla Ukraina sellaiseen neuvottelutulokseen, joka takaa Krimin energian veden ja elintarvikkeiden saannin. 

Italialainen La Repubblica -lehti uutisoi tänään Venäjän presidentin Vladimir Putinin todenneen, että Venäjä voisi halutessaan valloittaa Ukrainan pääkaupungin Kiovan kahdessa viikossa. Lehti perusti tietonsa EU-komission puheenjohtajan José Manuel Barroson ja Putinin käymään keskusteluun.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kommentoi tänään, ettei Venäjä aio hyökätä Ukrainaan.

Kajanmaan mukaan Kiovan valloittaminen lyhyessä ajassa onnistuisi.

– Puhtaasti sotilaallisesti ajatellen, ilman mitään poliittista aspektia, se on mahdollista. Ukrainan sotilasvoimat on viime vuosina ajautunut taloudellisista syistä niin heikkoon kuntoon, ettei se kykenisi vastustamaan Venäjän suunnitelmallista operaatiota. 

Lue myös:

    Uusimmat