Somessa leviävä kuvapari sai Twitter-käyttäjät epäilemään näkökykyään: "Luulin, että tämä on normaalia"

Näkemisen aamu: Likinäköisyys lisääntyy 10:18
Likinäköisyys lisääntyy, mikä avuksi?

Eräs kuvapari on saanut Twitter-käyttäjät diagnosoimaan itselleen hajataittoisuuden.

Twitter-tili Unusual Factsin jakamassa kuvaparissa havainnollistetaan, mitä ”normaalit” silmät näkevät verrattuna henkilöön, jolla on hajataittoisuus. Kuvaparilla on jo kymmeniä tuhansia tykkäyksiä.

Ensimmäisessä kuvassa näkyy auton valoja liikenteessä, mutta näky on sumea ja valot näkyvät juovina. Toinen kuva on tarkempi. Twiitin mukaan ensimmäinen kuva on liikenteestä hajataittoisen silmin.

Terveyskirjaston mukaan hajataittoisuudessa oireena on usein alentunut näöntarkkuus kaikille etäisyyksille. Hajataittoisuus johtuu tavallisesti silmän uloimman läpinäkyvän osan, sarveiskalvon muodosta. Hajataittoisessa silmässä tuo muoto on erilainen kuin normaalitaittoisessa silmässä.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Mutta voiko kuvapariin luottaa? Riippuu, keneltä kysyy. 

Puolesta

The Sunin haastattelema optikko Ceri Smith-Jones toteaa, ettei kuva ole huono kuvaus siitä, miltä hajataittoisuus voi näyttää. Hän kuitenkin huomauttaa, että valojuovien näkeminen voi johtua muistakin asioista, kuten kaihista tai vaikka vain ripsestä silmässä.

Cerin mukaan hajataittoisuudesta kärsivät näkevät lähellä ja kaukana olevat esineet sumuisina ja esimerkiksi jotkut kirjainten rajat voivat olla tarkempia kuin toiset.

Vastaan

Sen sijaan Buzzfeedin haastattelema, itsekin hajataittoisuudesta kärsivä optikko Samuel D. Pierce ei allekirjoita kuvien oikeaoppisuutta.

– Ollakseni täysin rehellinen, minusta se ei ole paras kuvaus siitä, miltä hajataittoisuus näyttää hajataittoisen silmin, hän sanoo.

Piercen mukaan kuva vaikuttaa vain valojen heijastukselta.

Hajataittoisuutta epäiltäessä tulisikin ennen kaikkea kipittää optikon pakeille. Hajataitto korjataan silmälaseilla tai piilolinsseillä.

"Näkevätkö ihmiset valot normaalisti?"

Kuvapari on joka tapauksessa saanut monet diagnosoimaan itselleen hajataittoisuuden. Myös kuvaparin alun perin jakanut Twitter-käyttäjä kertoo kärsivänsä hajataittoisuudesta.

"Hitto vie, luulin, että kaikki näkevät nuo juovat. Kun olin pieni, siristin silmiäni tehdäkseni niistä pidemmät viihdyttääkseni itseäni. Luulin, että se on normaalia."Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

"Hetkonen, näkevätkö ihmiset valot normaalisti? Luulin, että kaikki näkevät nuo juovat."Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

Minäkin luulin, kunnes hankin silmälasit. Tuo asia korjaantui, mutta pystyin myös näkemään puiden rajat ensimmäistä kertaa. Ne eivät olleetkaan enää epäteräviä värilaikkuja."Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä

"Näin minä näen maailman – oletin, että kaikki muutkin." Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

"Minäkin luulin, että tämä on normaalia, vaikka tiesin omasta hajataittoisuudestani. Minulla ei ollut hajuakaan, että se voi vaikuttaa näin." Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue kaikki uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat