Tällaiset silmälasit autoilijalla pitää olla – optikot vastaavat

Näkökyky on autoilijan tärkeimpiä ominaisuuksia. Kysyimme asiantuntijoilta, millaiset silmälasit ovat parhaat ratin takana operoidessa.

MTV Autot -toimituksen kysymyksiin vastaavat helsinkiläisen optikkoliike Trend Opticin Harri Stenström ja Elina Varonen yhdessä.

Mihin autoilijan tulee kiinnittää huomiota silmälasien ominaisuuksissa?

– Linsseissä kannattaa aina olla heijastamaton pinnoite, jottei vastaantulevien autojen valoista tai katuvaloista tule heijasteita silmiin. Tämä on tärkeää etenkin pimeällä ajaessa. Kehyksen linssiaukon on syytä olla riittävän iso jotta näkökenttä pysyy laajana. Kehysten tulisi lisäksi olla tukevat päässä ja melko ohut aisaiset jotta näkökenttä ei rajoitu.

Onko hyvä hankkia erikseen silmälasit autokäyttöön?

– Useimmiten erillisiä autoilulaseseja ei tarvita. Ammattiautoilijoille tehdään joskus laseja ylikorjauksella pimeänajoa varten tai keltaisilla linsseillä kontrastin parantamiseksi, mutta perusautoilija tälläisia harvemmin kaipaa.

Millä tavoin auton ratissa huomaa helpoiten, että näkö on heikentynyt?

– Jos huomaa siristelevänsä liikennemerkkejä tarkkaillessa on syytä käydä näöntarkastuksessa. Lisäksi pidentynyt reaktioaika liikenteessä voi kertoa huonosta näöstä. Tätä tosin voi olla hankala huomata itse.

Lue myös:

    Uusimmat