Näitkö outoja kuvioita hierottuasi silmiäsi voimakkaasti? Tästä ilmiössä on kyse

Kova silmien hierominen luo painetta, joka saa silmien verkkokalvon solut ja keskushermoston uskomaan, että silmät ovat auki.

Jos silmiä hieroo liian kovaa tai sormia painaa niitä vasten, näkö peittyy värikkäillä tai mustavalkoisilla valopisteillä, kuvioilla tai oudoilla mutkikkailla spiraaleilla. Jo muinaiset kreikkalaiset kirjoittivat näistä kokemuksista, mutta mistä niissä on kyse?

Näille näkökentän kokemuksille olemassa tieteellinen nimi: Fosfeenit. Fosfeenit tarkoittavat sitä, kun silmät aistivat valoa, vaikka valo ei todellisuudessa osukaan niihin.

Fosfeeneja voi nähdä monella eri tapaa. Jos vahingossa lyö päänsä, voi näkökenttä täyttyä vilkkuvasta kirkkaasta valkoisesta valosta. Jos silmät painaa oikein tiukasti kiinni, voi näkökenttään ilmaantua ”pisteitä”.

Jopa kova aivastus tai yskä voi saada jotkut ihmiset näkemään fosfeeneja.

Silmän solut voi aktivoida paineella

Miksi ihmiset sitten tuntevat tällaisia kokemuksia? Ihmisellä on silmän verkkokalvon sisäpinnalla neuroneja, joita kutsutaan gangliosoluiksi. Nämä gangliosolut vastaanottavat verkkokalvolta fotoreseptorisoluista visuaalista informaatiota, jotka aktivoituvat valossa. Tämä saa ihmisen näkemään tavallisesti.

Verkkokalvon solut voi kuitenkin aktivoida myös paineen avulla. Kevyt silmän painaminen ”huijaa” soluja aktivoitumaan samalla tavalla kuin valossa. Keskushermosto ei pysty erottamaan kahta erilaista stimulaatiota: Voit siis huijata keskushermostoasi luulemaan, että silmäsi ovat auki.

Fosfeeneja voi kokea myös migreenin yhteydessä, vaikka tutkijat eivät olekaan varmoja, miksi ilmiö ilmaantuu tässä tilanteessa. Se voi johtua esimerkiksi sähköisestä aktiivisuudesta aivoissa.

Lähteet: Indy100, IflScience

***


Lue myös:

    Uusimmat