Sokeutunut Teuvo ryhtyi katusoittajaksi: Palkittiin yrittäjyydestä

Parikymppisenä sokeutunut Teuvo Ylitalo on toiminut 43 vuotta yrittäjänä. Lokakussa hän pokkasi näkövammaisten yrittäjäpalkinnon posetiivarina toimimisesta ja oman taksiyrityksen pitämisestä.

Nuorena Teuvo Ylitalo oli hyvin kiinnostunut maansiirtokoneista ja harjoitteli telakkahitsaajan ammattia. Tulevaisuuden suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun nuorukainen menetti näkönsä diabeteksen seurauksena vuonna 1967.

Teuvo harjoitti käsityöammattia, kunnes hän päätti ryhtyä posetiivariksi vuonna 1985. Ajatus ei syntynyt yhtäkkiä, vaan se oli Teuvon lapsuudenaikainen haave.

– Kotikylän kesäjuhlissa kiersi vanha mies laitteen kanssa, josta kuului piipotusta. Ajattelin, että tuommoisen hankin vielä joskus, Teuvo sanoo.

Suvun ei ollut helppo hyväksyä, että Teuvo jättää sisätyön ja ryhtyy katusoittajaksi. Posetiiveihin upposi omaisuus, samoin kuin asuntoautoon, jota Teuvo tarvitsee kiertäessään Suomea.

– Käsityöammatti oli ihan hyvä, mutta en jaksanut enää istua pölyisessä huoneessa. Halusin ihmisten pariin, Teuvo perustelee.

Kappaleet koskettavat vuosikymmenestä toiseen

Teuvolla on kolme posetiivia, joista jokaisesta löytyy 400 melodiaa. Hän veivaa ilmoille tilanteen mukaan virsiä, joululauluja, iskelmiä, lastenlauluja tai jopa Juice Leskistä ja Irwiniä.

– Kerran luokseni tuli Pelastusarmeijan mies, ja hän pyysi soittamaan kauniin kappaleen tulevien häidensä kunniaksi. Romanssi minun oli tarkoitus soittaa, mutta ilmoille kajahti Irwinin Rentun ruusu, Teuvo nauraa.

Markkinoilla, toreilla tai ostoskeskuksissa ihmiset tulevat toivomaan kappaleita ja yleensä yllättyvät, kun kipale löytyy. Työn mukava puoli onkin musiikin kuuntelun lisäksi ihmisten kohtaaminen. Oopperajuhlien aikaan Savonlinnan torilla Teuvolle on tarjottu lörtsyä ja häntä on pyydetty soittamaan häihin tai muihin juhliin.

– Olen tavannut useita ihmisiä 30 vuoden aikana. Yksi nainen muisti, että hän sai kokeilla posetiivin veivaamista pikkutyttönä 80-luvulla. Nyt hän käy kuuntelemassa soittoani omien lastensa kanssa, Teuvo kertoo.

Teuvo on aikoinaan kiertänyt Suomea kahdeksan vuotta Sirkus Sariolan kanssa. Huvipuisto oli rankka esiintymispaikka laitteiden huminan ja musiikin takia. Hauskana muistona tuolta ajalta on lasten innostus, kun posetiivista kajahti muumilaulu.

Lastenlaulujen joukossa on myös Peukaloisen retket -piirrossarjan tunnusmusiikki.

– Olin kerran esiintymässä hyväntekeväisyystapahtumassa, ja äiti tuli pienen poikansa kanssa kuuntelemaan Nils Holgerssonia. Äidille taisi tulla oma lapsuus mieleen, koska hän liikuttui ja alkoi itkeä, Teuvo muistelee.

Yhteistyötä kollegojen kanssa

Katusoitto oli ansiokasta vielä 1980-luvulla. Parhaimpina päivinä Teuvo tienasi yli tuhat markkaa. Kun katusoitto vapautui, kadulle kerääntyi liikaa kilpailevia muusikoita.

Enää Teuvo ei lähde palkatta kadulle soittamaan, paitsi ehkä leppoisana kesäpäivänä. Liian kuuma päivä tekee ihmiset apaattisiksi ja itsellä on vaara käräyttää kasvot auringossa.

– Yhtenä kesänä soitin kuusi tuntia ilman taukoja. Oli hirveä helle ja kivennäisvettä kului paljon, mutta eihän kallista mööpeliä voinut yksin jättää, Teuvo muistaa.

Talvella haasteena on kylmyys. Yhden ainoan kerran Teuvo on joutunut keskeyttämään keikan, koska hänelle nousi korkea kuume.

Teuvo on ollut mukana perustamassa Suomen Posetiivarit ry:tä, jossa jäseniä on tällä hetkellä 15. Kovan kilpailun sijaan he tekevät yhteistyötä. Jos posetiivari ei itse pääse pyydetylle keikalle, hän ehdottaa tilalleen kollegaansa. Yhdistyksen tarkoitus on ylläpitää ja edistää posetiivin soittokulttuuria.

– Haaveenamme on koota Suomen satavuotisjuhliin mennessä historiallinen teos Suomen posetiivareista. Materiaalia on jopa 1500-luvulta. Posetiivimusiikki on Euroopassa suurta taidetta, mutta Suomessa se on aika tuntematon ala, Teuvo kertoo.

Suomen posetiivarit pitävät yhteyttä ulkomaalaisten kollegojensa kanssa. Teuvollekin on kertynyt tuttavuuksia Tartosta ja Tallinnasta. Tänä kesänä oli Suomen Posetiivareiden vuoro järjestää Kansainväliset Posetiivifestivaalit. Paikalle saapui lähes 30 esiintyjää pohjoisesta Euroopasta.

Hyvää mieltä levittämässä

Näin joulun alla Teuvo kaivaa esiin joululaululistan, johon kuuluu ehdottomasti Petteri Punakuono. Hän oli soittamassa Helsingissä joulunavajaisissa, ja tekee joitakin keikkoja ostoskeskuksissa ja yrityksissä.

Kirkot ovat Teuvon uusin aluevaltaus. Hän on jo ennättänyt sopia kirkkokonsertteja ensi kesälle. Teuvo on käynyt soittamassa myös Lastenklinikalla ja palvelutaloissa.

– Palvelutalossa oli dementoitunut mies, jonka kasvot olivat kuin kivettyneet. Kun soitin Mantsurian kukkulat, hänen kasvonsa pehmenivät ja hän lauloi mukana, Teuvo sanoo.

Teuvo on ollut tyytyväinen uravalintaansa. Hän on saanut soittamisesta tarpeeksi kiitosta ja - mikä tärkeintä – hän on voinut ilahduttaa ihmisiä.

– Olin soittamassa tavaratalossa kahdeksana päivänä. Kauppias sanoi, että on kiva seurata, kun ihmiset tulevat hymyssä suin ostoksille.

Joskus töihin lähteminen on ollut rankkaa väsymyksen tai päänsäryn takia. Silloin Teuvo on muistanut Eemelin, joka kertoi hauskoja juttuja vakavalla naamalla. Hän hoksasi, että ihmisiä voi ilostuttaa, vaikka ei itse koko ajan hymyilisikään.

Positiivitoiminnan lisäksi Teuvolla on ollut oma taksiyritys vuodesta 1988 lähtien. Teuvo on huolehtinut invataksin hankkimisesta, jota hänen vaimonsa ajaa. Aktiivinen yrittäjä sai tunnustusta lokakussa, kun hänelle ojennettiin näkövammaisten yrittäjäpalkinto. Palkinnon saannin kriteereitä ovat muun muassa ennakkoluuloton yrittäminen, selkeä usko omaan tekemiseen ja rehellisyys.

– Hyvä valinta heiltä, Teuvo nauraa ja sanoo arvonannon lämmittäneen mieltä.

Teuvolla on ikää 67 vuotta, mutta vielä hänellä ei ole tarvetta lopettaa posetiivin veivaamista. Katusoittokeikat ovat kuitenkin jääneet vähemmälle. Hän ei myöskään enää tarjoa itseään esiintymään, vaan lähtee soittamaan vain pyydettäessä. Haaveena on, että hän saisi vielä jonain päivänä taiteilijan eläkkeen.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat Teuvo Ylitalo, Kansainväliset posetiivifestivaalit/ Markku Karvonen.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja