Nainen kärsii oudosta sairaudesta – puolet viikosta sokea, puolet näkevä

Miltä tuntuisi viettää vuorotellen kolme päivää sokeana ja kolme näkevänä? Australialainen Natalie Adler tietää: hän on vaivansa kanssa ainoa maailmassa.

Sen piti olla aivan tavallinen sunnuntai vuosia sitten. Natalie Adler heräili sängyssään tarkoituksenaan harjoitella vielä seuraavan päivän äidinkielen kokeeseen.

Tavallista sunnuntaita siitä ei kuitenkaan tullut. Adlerin silmät olivat erittäin turvonneet. Hänen elimistössään jylläsivät stafylokokki-bakteeri ja nenäontelotulehdus.

Yleensä varsin harmittomasti ohi menevien tautien jälkeen Adlerin elämä ei palannut ennalleen.

– En vain ikinä parantunut kunnolla. Silmäni alkoivat lurpsahdella kiinni lyhyiksi ajoiksi sattumanvaraisesti ja aivan itsestään, Adler kertoi news.com.au-internetsivustolle.

Vaiva pahentui nopeasti: kun muutama viikko oli kulunut, silmät pysyivät yhtäjaksoisesti kiinni jo muutaman päivän kerrallaan.

"Jotain tapahtuu kolmantena yönä"

Nykyään Adler on vuorotellen sokea ja vuorotellen näkevä: silmät pysyvät kiinni kolme päivää ja avautuvat sen jälkeen taas kolmeksi päiväksi. Rytmi on jatkuva.

– Jotain tapahtuu kolmantena yönä. Kun menen sänkyyn, pystyn avaamaan silmäni, mutta kun herään, en enää pysty, Adler sanoi.

Hänelle on tehty satoja testejä, mutta lääkärit ovat ymmällään.

– Natalie on mysteeri. Hän on yksittäistapaus, eikä meillä ole diagnoosia, naista hoitanut silmätautiopin asiantuntija Justin O'Day sanoi.

Hoidot eivät auta

Ainoaa viitettä tautiin tarjoaa vaiva nimeltä blefarospasmi eli silmäluomen kouristus.

Sillä voidaan tarkoittaa mitä tahansa silmäluomen lihasten epänormaalia toimintaa, kuten elohiirtä. Kun tahdonalaisten lihasten liikkeitä säätelevä aivojen keskus ei toimi kunnolla, siitä seuraa tahdosta riippumattomia, toistuvia ja nykiviä liikkeitä – joskus jopa pysyviä virheasentoja.

Silti sitä, miksi silmäluomet avautuvat ja jälleen sulkeutuvat säännöllisin kolmen päivän väliajoin, ei voida mitenkään lääketieteellisesti selittää.

Adlerin vaivaa on yritetty parantaa esimerkiksi Botox-ruiskeilla. Ne toimivat väliaikaisesti: kierto muuttui niin, että silmät pysyivät viisi päivää auki ja vain yhden päivän kiinni. Pian hoito kuitenkin lakkasi vaikuttamasta.

Päivät näkevänä etukäteen kalenteriin

Päivinä, jolloin Adler on sokea, hänen silmänsä ovat täysin kiinni lukuun ottamatta pientä rakoa vasemmassa silmässä.

– Voin silloin pahoin, ja päätä ja koko vartaloa särkee, Adler sanoi.

"Aukinaisina" päivinä silmät toimivat normaalisti vasemman silmäluomen pientä roikkumista lukuun ottamatta. Adler merkkaa nämä päivät kalenteriinsa kuukausia etukäteen.

– Sokeina päivinä elämäni on pysähdyksissä. En voi ajaa autoa, käydä töissä tai nähdä ystäviäni. Olen kuitenkin tottunut elämään asian kanssa, enkä enää ota mitään itsestäänselvyytenä.

Kuvat: Colourbox.com

Lähde: www.news.com.au


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat