Älä urheile heti syömisen jälkeen: Näin pitkään pitäisi viivytellä ennen treeniä

Liian tyhjällä tai täydellä vatsalla treeni ei kulje parhaalla mahdollisella tavalla. Mutta kuinka pitkään aterian jälkeen pitää odottaa ennen urheilusuoritukseen ryhtymistä?

Urheileminen heti aterioinnin jälkeen voi tuottaa tuskaa.

Liikkuessa verta virtaa enemmän lihaksiin, jolloin sitä riittää vähemmän ruoansulatuselimistön tarpeisiin. Seurauksena voi olla vatsaoireita, kuten nikottelua, mahan sisällön nousua ruokatorveen, pahoinvointia ja jopa oksentelua, listaa Todayn haastattelema yleislääkäri Daniel Vigil.

Toisaalta harva jaksaa treenata täydellä teholla kovin nälkäisenäkään. Syömisen jälkeen kannattaisikin odottaa tunti tai pari ennen urheilemista. Tällöin vatsa on ehtinyt tyhjentyä, mutta energiaa riittää edelleen harjoitteluun.

Oma osansa on toki sillä, kuinka suuren aterian on syönyt.

– Nyrkkisääntöni urheilijoille on odottaa [syömisen jälkeen] tunti ennen treeniä. Lisäksi ruoka-annos kannattaa pitää nyrkin, ei jalkapallon kokoisena, ravitsemusterapeutti Leslie Bonci sanoo Todaylle.

Ison aterian jälkeen ruoan sulattelulle kannattaa varata pidempi tovi, 3–4 tuntia. Ihmiset ovat kuitenkin yksilöitä, ja jotkut pystyvät treenaamaan helposti, vaikka vatsa olisi täynnä.

Hyviä välipaloja ennen treeniä

Bonci vinkkaa, että pienet hiilihydraattipitoiset välipalat, kuten hedelmä tai välipalapatukka, sopivat syötäväksi tuntia tai paria ennen aerobista treeniä. Voimaharjoittelijan kannattaa napata jotain proteiinipitoista, kuten vähärasvaista rahkaa.

Runsaasti rasvaa ja kuituja sisältäviä välipaloja tulisi ennen treeniä välttää, sillä ne hajoavat ruoansulatuksessa hitaasti ja voivat aiheuttaa inhottavia vatsaoireita.

Treenaajan kannattaa muistaa pitää huolta hyvästä nesteytyksestä ennen urheilusuoritusta.

Onko terveelliseksi luulemasi välipala oikeasti sokeripommi? Katso videolta, kuinka paljon eri välipalavaihtoehdot sisältävät sokeria.

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
Katso video: Näin paljon suositut välipalavaihtoehdot sisältävät sokeria.

Lähteet: Today, WebMD, Mayo Clinic

Lue myös:

    Uusimmat