Skandaali paralympialaisissa – "Varastettu kulta ja maailmanennätys"

3:52
Toni Piispanen kelasi paralympiakultaa Tokiossa. Katso videolta Piispasen suoritus.

Malesian Muhammad Ziyad Zolkefli voitti tiistaina kultaa ja teki uuden maailmanennätyksen Tokion paralympialaisten F20-luokan kuulantyönnössä. Hänet kuitenkin hylättiin kilpailun jälkeen Ukrainan protestin seurauksena.

Riosta neljä vuotta sitten paralympiakultaa napannut malesialainen työnsi kuulan uuteen ME-lukemaan 17,94. Ukrainan olympiakomitea päätti tehdä protestin, koska Ziyad Zolkefli olisi ollut myöhässä "call roomista", tilasta, jonne urheilijoiden tulee ilmoittautua ennen kisan alkua.

Ukraina sai protestin läpi ja malesialaisurheilijan tulokset hylättiin. Tulosliuskaan kirjoitettiin, että Ziyad Zolkefli ei olisi aloittanut kilpailua. Ukrainan Maksym Koval voitti kultaa ja sai myös maailmanennätyksen nimiinsä, koska Ziyad Zolkeflin tulos hylättiin. Koval työnsi 17,34. Ukraina sai kisassa kaksoisvoiton.

Malesian terveysministeri Khairy Jamaluddin ei sulattanut tapahtunutta, vaan latasi tylyä tekstiä Twitterissä.

– Se on suuri häpeäpilkku paralympiahengelle. Jos "call roomissa" tapahtui sääntörikkomus, ei hänen olisi pitänyt saada tulla kilpailemaan ollenkaan. Ilkeää ja pikkumaista. Varastettu kulta ja maailmanennätys, Jamaluddin kirjoitti Twitterissä.

Tapahtunut sattui Malesian kansallispäivänä, mikä sai vihan yltymään voimakkaammaksi maassa. Useat muut poliitikot ovat tulleet Ziyad Zolkeflin tueksi. Aihetunniste "JusticeForZiyad" on trendannut Twitterissä ja paralympialaisten virallinen twittertili on kohdannut tuhansia vihaisia kommentteja malesialaisilta.

Malesian olympiakomitea on tehnyt Malay Mailin mukaan vastaprotestin päätöksestä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja