Mainos

Sillanpää liikuttui muistellessaan rankkoja kouluaikojaan: Löin kiusaajani maahan

Laulaja Jari Sillanpää muisteli Radio Novalla rankkaa koulukiusaamista, jonka uhrina hän oli vuosien ajan.

Sunnuntaina 16. elokuuta viisikymppisiään Helsingin Olympiastadionilla juhliva Jari Sillanpää vieraili tiistaina Marco Bjurströmin haastattelussa Radio Novan aalloilla.

Koko kansan viihdyttäjä muisteli radioaalloilla elämäänsä aina lapsuudesta tähän päivään. Kuten muillakin, myös Jari Sillanpään elämässä on ollut sekä hyviä että huonoja aikoja. Osa huonoista ajoista sijoittuu kouluvuosille, jolloin Ruotsissa asunut Sillanpää joutui kiusaajien uhriksi.

– Mä olin pullukka, mä olin suomalainen, finnjävel. Koin jo silloin, ettei niillä asioilla ollut mitään tekemistä oikeasti sen kanssa, että miksi minua kiusattiin. Se oli jotain persoonassani, joka ärsytti.

– Ehkä otin liikaa tilaa. Olin vähän menestyvämpi, kuin monet muut silloin aika monessa muussa jutussa ja iloisesti näytin sen. Uskon, että se ärsytti, hän pohti.

Lopulta Jarin äiti nosti kissan pöydälle ja otti yhteyttä rehtoriin. Poika poti nimittäin vatsakipuja ja ei halunnut lähteä kouluun.

– Yritin valehdella, ettei minua kiusata. Kuraattorit, psykologit, lääkärit, kaikki luokkatoverit haastateltiin, mutta ei se auttanut mitään. Mun piti itse tehdä se ratkaisu: rupesin harjoittelemaan uintia, rupesin treenaamaan. Urheilun kautta sain voimaa, itsetuntoa kohotettua.

"Heikompia pitää auttaa"

Vuoden 1995 tangokuningas kertoo, ettei kuitenkaan pystynyt vastustamaan sitä kaikkein pienikokoisinta kiusaajaa, joka nujersi hänet tuon tuosta psykologisesti.

– Sitten jonakin päivänä kasvoin henkisesti siitä ja fyysisesti löin sitä, löin hänet maahan. Äiti sanoi ensin, että ei saa lyödä, mutta lopulta, että lyö takaisin. Kun perheestä oli tuki, että saa lyödä, niin löin tämän maahan, mutta se lähti omasta uskalluksesta ottaa homma haltuun.

– Olin voittanut sen jutun, eikä minua enää kiusattu. Yritettiin, mutta minä annoin takaisin. Sanoilla.

Muistot koulukiusaamisesta saivat Sillanpään herkistymään haastattelussa. Hän kehotti vahvempia pitämään huolta heikommista ääni särkyen.

– Ne tyypit, jotka ovat heikoimpia, niin niitä pitää auttaa. Jotka itse… itse eivät kykene, Sillanpää sanoi ääni nieleskellen.

– Mä olin vahvempi ja klaarasin sen, mutta kaikki ei ole. Se taito meillä vanhemmilla ihmisillä pitäisi olla nähdä, hän lisäsi ääni väristen.

Kuuntele pitkä haastattelu Radio Novan sivuilta.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja