Sikailua Hollywoodissa, menestystä ja epäonnea Suomessa – Markus Selin avoimena elämäkerrassaan

Markus Selin: Me olemme jääneet panttivangeiksi 6:42
Markus Selin avautui elokuvajättien rahasodasta Huomenta Suomen haastattelussa

Markus Selin – Perustuu tositapahtumiin -elämäkerta julkaistiin 26. syyskuuta. 

Markus Selinin tuottamat elokuvat ovat saaneet Suomen elokuvateattereissa yhteensä reippaasti yli kahdeksan miljoonaa katsojaa. Useita menestyneimmistä on ohjannut Aleksi Mäkelä.

Kirjailija Veli-Pekka Lehtonen on päässyt elämäkertaa tehdessään mukaan kotitilanteisiin, joissa Selin ja Mäkelä esimerkiksi juopottelevat katsoessaan Olen suomalainen -elokuvan työversiota ja avautuvat siitä, miten elokuvia heidän mielestään pitää tehdä. Mikäli katsojalukuja ajatellaan, he tietävät mistä puhuvat.

Huono-onnisen Mannerheim-hankkeen vaiheet käydään kirjassa huolellisesti läpi. Selin kertoo myös näkemyksensä siitä, miksei Suomen kuningas -elokuvaa lopulta tehty.

Ohjaaja Klaus Härö on aiemmin kertonut julkisuudessa, että tämä Solar Filmsin kaikkien aikojen kallein draamaelokuvahanke olisi kaatunut rahoitusvaikeuksiin, mutta Selinin mukaan syy projektin romahdukseen viime hetkellä oli käsikirjoittaja Anna Heinämaan ”täydellinen neuvottelukyvyttömyys”.

Selin myös kritisoi ankarasti joitain toisten suomalaistekijöiden elokuvia, kuten Cheek-teosta Veljeni vartija. Toisaalta hän on avoin omista flopeistaan, kuten Lordi-elokuva Dark Floorsista.

Kirjan absurdeimmat hetket liittyvät Selinin seikkailuihin Yhdysvalloissa. Renny Harlinin ja näyttelijä Geena Davisin häissä  suomalaiset päihtyvät ja heittelevät toisiaan uima-altaaseen, mikä hämmentää paikallisia arvovieraita.

Teoksessa kerrotaan myös, kuinka Hollywood-tuottaja Bob Shayen risteilylle kutsutun Selinin sikailu saa muita vieraita raivon valtaan. Pornohuumoria levittävä suomalainen uhataan jättää seuraavaan satamaan. Läsnä ovat esimerkiksi ohjaajalegendat Francis Ford Coppola ja Werner Herzog sekä näyttelijä-ohjaaja Penny Marshall. Pelleilijä-Selin on tässä vaiheessa jo nelikymppinen.

Sivujuoniksi kirjassa kasvavat vuosien takaiset tutustumiset näyttelijä Jasper Pääkkösen ja tosi-tv-tähti Perttu Sirviön kanssa. Salatut elämät -kuuluisuudesta ja Big Brother -julkkiksesta tulee Selinin suojatteja ja ystäviä.

Selin on hallinnut yksityiselämänsä julkisuutta tarkasti, mistä muistuttaa kirjaan kätketty paljastus: tuottajalla on kaksi 2000-luvulla syntynyttä lasta, joista mediat eivät ole koskaan kertoneet.

Lue myös:

    Uusimmat