Mainos

Sihvosen MM-sivallus: Ruotsin päävalmentaja ja NHL-tähdet pelkäsivät Suomea – ”Ruotsalaiset olivat alusta asti vellihousuja Leijonien pihdeissä”

7:32
Katso tästä vielä Suomen ja Ruotsin MM-puolivälierän parhaat palat!

MTV Urheilun asiantuntija Petteri Sihvosen mukaan Suomen tulevien MM-joukkueiden kokoonpanoilla ei ole käytännössä mitään merkitystä – kunhan joukkue luottaa peruskiveensä, yhteistyön jääkiekkoon. Sihvosen mielestä Ruotsin NHL-tähdet pelkäsivät Leijonia jo ennen ottelua – seuraavaksi turhautuvat Venäjän taiturit.

Petteri Sihvonen ottaa läpi turnauksen kantaa Slovakian MM-kisojen erilaisiin ilmiöihin Sihvosen MM-sivallus -osiossaan.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen välierät 25.5.:

klo 16.15 Venäjä-Suomi C More Sport 1 ja MTV3
klo 20.15 Kanada-Tshekki C More Sport 1 ja MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

Tästä pidin

Oli suomalaisen jääkiekkoilun näkökulmasta komeaa katsottavaa, miten Leijonien viisikot operoivat yhtenäisinä yksikköinä ottelussa Ruotsia vastaan. Vastaavasti ruotsalaiset pelasivat – keskialueen trapiaan lukuun ottamatta – yksilöinä omaan taitoonsa ja erinomaisuuteensa kohtalokkaasti luottaen.

Voitettu ottelu Ruotsia vastaan osoitti suorastaan lopullisesti sen, että tulevaisuudessakin suomalaisessa jääkiekkoilussa tulee luottaa Meidän peli -ajatteluun. Se tarkoittaa yhteistyön jääkiekkoa riippumatta siitä, millaisen joukkueen Leijonat saa kulloinkin jalkeille.

Se surullinen puoli tässä on – jos kevyt ironia sallitaan – että ensi keväänä suomalaisten työpaikkojen kahvipöydissä ja etenkin medialla on joka tapauksessa yksi iso puheenaihe vähemmän. Ei tarvitse eikä oikeastaan pidäkään enää jauhaa, liittyykö Leijoniin NHL-pelaajia vai ei. Sen sijaan voidaan syventää keskustelua siihen, miten ja millä pelitavalla Jukka Jalosen Leijonat aikoo pelata Sveitsin MM-kisoissa 2020.

Tästä en pitänyt

Ruotsi ei pelannut Suomea vastaan todellakaan hyvin. Mutta eräs seikka on jäänyt huomiotta. Nyt on liikaa haukuttu ruotsalaisten suoritusta, kun pitää ennemminkin ymmärtää, miten Leijonien hyvyys koko turnauksessa ajoi Tre Kronorin omaehtoiseen pelaamisen alennustilaan.

Ruotsalaisia vaivasi jo ennen peliä Leijoniin liittyvä arkuus. Minkä erikoisen pelisuunnitelman Ruotsin kiitelty päävalmentaja Rikard Grönborg olikaan kirjoittanut!

Leijonien otteet turnauksessa olivat saaneet Grönborgin ja Tre Kronorin NHL-tähdet kunnioittamaan tai jopa pelkäämään suomalaisia. Ja ehkä Grönborg arkaili myös sitä, miten huikeana taktikkona hän Jukka Jalosen tietää.

Ajatelkaa, Tre Kronorin pelisuunnitelma oli pelata paljon keskialueen 1-4-ohjauspeliä ja yrittää ottaa vauhti pelistä pois kiekkokontrollilla! Tohdin sanoa, että tämä kielii siitä, että tavallaan ruotsalaiset olivat jo etukäteen vellihousuja, kun he lähtivät alistuneina miettimään, miten on pelattava Suomea vastaan.

Tätä ihmettelen

MM-kisojen tuomarilinjaa on turhaan moitittu, jos asiaa katsoo sinivalkoisten lasien läpi. On suorastaan Leijonien etu, että tuomarit pitävät pillin taskussaan. Linja on todella salliva. Tämä johtaa siihen, että Suomi pääsee maksimaalisen paljon käyttämään vahvuuttaan, mikä liittyy viidellä viittä vastaan pelaamiseen.

On Leijonien etu, että pelataan mahdollisimman vähän yli- ja alivoimaa. Suomella ei ole niihin asettaa riittävän taitavia pelaajia verrattuna vastustajiin.

Tätä odotan

Seuraavaksi vastaan tulee välieräottelussa Venäjä. Venäjä pelaa todella vahvasti. Venäjä on ollut, harvinaista kyllä, joukkue eikä lauma taitavia yksilöitä kuten Ruotsi. Ei sillä, taitoakin venäläisillä on yllin kyllin, se tiedetään.

Mutta. Näen tässä Venäjän taktisuudessa paradoksaalisesti myös Leijonien sauman; se ei ole pelkästään huono asia suomalaisille, että Venäjä pelaa kurinalaisesti. Nimittäin saattaa käydä niin, ettei Venäjä lähde kaoottisesti tuhoamaan Leijonien pelaamista. Voi hyvinkin olla, että Venäjä pelaa karvauspelinsä säntillisen kaksivaiheisesti: sekä prässäten että keskialuetta tukkien.

Tuo tarkoittaa, että Leijonille avautuu sauma rytmittää omaa pelaamistaan kosolti erilaisin kontrollilähdöin. Eli Suomi pääsee puolustamaan idealla: peliväline on vallan väline.

Venäjä on ennekin turhautunut ja törmännyt Jukka Jalosen pelikirjaan. Leijonien tähtäin on selvä. Pyrkimys on saada Venäjän tähdet turhautumaan. He kun ovat tykänneet pikkupojasta asti tehdä taikojaan kiekon kanssa.

 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja