Mainos

Näkökulma: Ruotsalaiset parkuvat elämän kovuutta – suomalaiselta jääkiekolta kaikkien aikojen suoritus

7:32
Videolla Suomen ja Ruotsin ottelun huippuhetket.

Leijonien voitto Ruotsista oli kaikkien aikojen näyte siitä, mitä suomalainen yhteistyö saa aikaan.

Suomi on onnistunut monesti yllättämään selkeän ennakkosuosikin arvokisoissa. Kosicen illassa nähtiin kuitenkin dominointi, joka jätti Ruotsin NHL-miljonäärit nieleskelemään ja ihmettelemään mitä tapahtui.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat C Morella!

MM-kisojen välierät 25.5.:

klo 16.15 Venäjä-Suomi C More Sport 1 ja MTV3
klo 20.15 Kanada-Tshekki C More Sport 1 ja MTV3

Kaikki ottelut suorana C Morella. Suoratoistona ottelut katsottavissa vain cmore.fi-palvelussa.

Mietitäänpä faktoja: Suomen maalivahdin torjuntaprosentti oli 77,78. Ruotsi meni toisen erän 25. sekunnilla 3-1-johtoon. Ruotsi ei saanut pelissä ainuttakaan jäähyä. Ruotsi teki neljä maalia. Ja silti Suomi voitti.

Eikä Suomi voittanut tuurilla, vaan oli parempi.

Päävalmentaja Jukka Jalonen oli apulaisineen tutkinut videolta kaikki Ruotsin heikkoudet. Ne näytettiin pelaajille, ja sitten heille annettiin tarkka ohjeistus siitä, miten heikkouksia käytetään hyväksi.

Leijonien voitto pitää suhteuttaa siihen, millainen pelaajisto Suomella on ja millainen Ruotsilla oli. Suomella ei ole kisoissa parhaita pelaajia. Suomella ei ole kisoissa lähellekään parhaita suomalaisia pelaajia.  Mutta, Suomella on Suomessa kasvaneita, äärimmäisen kurinalaiseen ja taktiseen kiekkoon kasvatettuja pelaajia. Moneen kertaan olen todennut, että Leijonissa on pelaajia, jotka haluavat ja pystyvät toteuttamaan valmennuksen käskemiä asioita.

Voitto perustui täysin siihen.

Kun Ruotsin oman pään pelaamisesta oli löydetty selvät aukot, niitä käytettiin hyväksi. Kiekkoa liikutettiin ajoittain jopa ylikorostetun vauhdikkaasti laitojen vieressä ja rännissä. Ruotsalaiset elävät kiekosta, joten sitä ei heille annettu. Nopea kiekonsiirtely ja kiekossa pysyminen saivat ruotsalaiset hoipertelemaan osaamattomina – ja turhautumaan. Jos haluat lapsen vihaiseksi, vie lapselta lempilelu pois. Sen Suomi teki.

Kevään 2019 Leijonajoukkuetta vastaan ei ole kiva pelata. Vaikka puolustaja menisi kaikessa rauhassa hakemaan kulmaan heitettyä kiekkoa, ei hän ehdi edes katsoa, mitä sillä tekisi, kun omissa jaloissa pyörii jo suomalaisen maila. Vaikka painetta antavalla pelaajalla ei olisikaan mahdollisuutta ryövätä pelivälinettä suoriltaan, kiekkoa pitävä vastustaja on jatkuvassa hädässä – jotain pitää tehdä, muuten limppu viedään.

Ja sitten tuleekin jo seuraava riivaaja. Kaikki perustuu siihen, ettei kukaan ole koskaan yksin tekemässä mitään, vaan apumies on aina vieressä.

Ruotsin pelaajat eivät viihdy kaksinkamppailuissa, siispä tehdään niitä ja voitetaan ne. Ollaan koko ajan joka paikassa. Siihen harva yksin pystyy, siksi kaikkien pitää olla mukana.

Suomalaisen kiekon kaikkien aikojen näyte edellytti vain ja ainoastaan sitä, että jokainen oli valmis laittamaan kaikkensa likoon, vuodattamaan vielä yhden hikipisaran, kun tuntui, että kaikki on jo annettu.

Kevään 2019 Leijonat on äärimmäisen tasainen ryhmä. Sen takia kaikki pelaavat lähes yhtä paljon. Sakari Manninen oli ainut pelaaja, jonka jääaika ylitti 20 minuutin rajan. Se on huippukiekossa äärimmäisen harvinaista, etenkin kun Mannisen 20 minuutin ylitys tuli vasta jatkoajalla.

Kun kokoonpanossa on 12 tasavertaista hyökkääjää ja kahdeksan tasavertaista puolustajaa, torstaina nähdyn kaltainen on mahdollista. Jos joku olisi painanut kentällä lähemmäs 30 minuuttia, hän ei olisi jaksanut tehdä sitä työtä, mitä Suomen pelaaminen vaatii.

Pelitapa voitti torstaina. Siinä Suomi on maailman paras. Sen takia ruotsalaiset parkuvat nyt täyttä huutoa katastrofia ja fiaskoa. Heillä oli paremmat pelaajat, Suomella parempi joukkue.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja