Siat oppivat pelaamaan videopeliä kärsällään – tutkija: "Pitäisi laittaa miettimään"

0:45
Tiina ja Hilla, 4, jakavat arkensa Eino-possun kanssa, jolla on jopa oma huone: "Vertaisin 130-kiloiseen mieheen, joka tekee juuri kuten itse haluaa"

Yhdysvaltalaistutkijat saivat lisää todisteita sikojen älykkyydestä, kun neljä lajin edustajaa oppi pelaamaan videopeliä kärsällään.

Sikaa pidetään koiraakin terävämpänä eläimenä. Tästä huolimatta possu kelpuutetaan ennemmin lautaselle kuin syliin.

Frontiers in Psychology -tiedejulkaisussa ilmestynyt uusi tutkimus puhuu sikojen fiksuuden puolesta. Tutkijat onnistuivat opettamaan neljälle sialle, miten pelata yksinkertaista tietokonepeliä. Siat ohjasivat kärsällään ohjauskeppiä, jolla ne vaikuttivat tietokoneen näytöllä näkyvän kursorin liikkeisiin.

Eläinten piti siirtää kursori neljään eri maaliin, jotka olivat näytöllä sattumanvaraisissa paikoissa. Onnistuessaan tehtävässään siat palkittiin ruoalla.

Possut saivat syödäkseen, sillä ne oppivat pelin mainiosti.

Ihmisen kannustus motivoi jatkamaan

Tiedotteessa tutkijat kertovat, että kukin sika suoriutui tehtävästään niin hyvin, ettei kyse voinut olla sattumasta. Eläimet näyttivät ymmärtävän, että ohjauskepin liikuttaminen oli yhteydessä tietokoneen näytöllä näkyvään kursoriin.

Se, että huonosti lähelle näkevät ja kädettömät eläimet onnistuivat tehtävässä, on tutkijoiden mukaan "merkittävää".

– Eläimelle ei ole mitenkään pieni saavutus ymmärtää, että niiden tekemillä asioilla on vaikutusta muualla. Sen, että siat kykenevät tähän, pitäisi laittaa miettimään, mitä muuta ne pystyvät oppimaan, tutkija ja professori Candace Croney Purduen yliopistosta sanoo.

Tutkijat huomasivat myös, että ruokapalkinnon lisäksi ihmisten sanallinen kannustus näytti motivoivan sikoja jatkamaan haastavampien tehtävien ratkaisemista. Croney sanoo tämän olevan merkki siitä, että siat ovat tuntevia olentoja, joihin ihmisten käyttäytyminen vaikuttaa.

Sikojen tiedetään olevan älykkäitä

Kyseessä ei ole ensimmäinen todiste sikojen älystä. Jo vuonna 2015 tutkijat raportoivat kokeesta, jossa siat olivat onnistuneet oppimaan, miten pelata tietokonetta kärsällään.

Lisäksi sikojen on huomattu ymmärtävän peilikuvan merkityksen sekä kykenevän jossain määrin hahmottamaan aikaa.

Erään eläintarhassa elävän visayanpartasian on havaittu käyttävän työkalua apuna kaivamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja