Selvitys: Yksi viikonpäivä on ylitse muiden onnettomuuksien lukumäärässä – toinen niiden vakavuudessa

Rikostoimittajan kojelautakamera tallensi BMW-kuskin törttöilyn Helsingissä 0:12
Rikostoimittajan kojelautakamera tallensi BMW-kuskin törttöilyn Helsingissä.

Perjantai on vilkas päivä liikenteessä ja se näkyy myös suurempina onnettomuusmäärinä muihin arkipäiviin verrattuna. Viikonloppuisin puolestaan sattuu vähemmän vahinkoja liikenteessä, mutta niistä useampi on vakavampi henkilövahinkoon johtava liikenneonnettomuus.

Onnettomuustietoinstituutin kokoamat tiedot vuosien 2008–2017 vakuutusyhtiöiden liikennevakuutuksesta korvaamista vahingoista osoittavat, että viikonpäivien onnettomuusmäärissä on eroja. Perjantaisin sattuu yli 13 prosenttia enemmän vahinkoja kuin muina arkipäivinä. Viikonloppuisin puolestaan sattuu arkipäiviä vähemmän liikennevahinkoja, mutta ne ovat vakavampia.

– Perjantaita voi pitää liikennevahinkojen kannalta viikon vaarallisimpana päivänä liikenteessä. Silloin tehdään paljon ostoksia viikonlopuksi, jolloin pysäköintialueilla tapahtuu myös paljon vahinkoja. Lisäksi perjantaisin tiivistyy paljon liikennettä muutamille iltapäivän ja alkuillan tunneille, kun liikkeellä ovat töistä palaavat autoilijat ja viikonlopun menomatkalle lähtijät. Muita päiviä suuremmat liikennemäärät näinä tunteina vaikuttavat luonnollisesti vahinkoherkkyyteen, kertoo Liikennevakuutuskeskuksen yhteydessä toimivan Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuuspäällikkö Esa Räty.

Rädyn mukaan perjantain liikennevahinkomääriä voivat selittää myös työviikon väsymys ja viikonlopun odotukseen liittyvä malttamattomuus.

Viikonloppuisin vakavampia onnettomuuksia

Suurin osa liikennevakuutuksesta korvatuista liikennevahingoista sattuu parkkipaikoilla tai katuverkolla.

Vakuutusyhtiöt korvaavat liikennevakuutuksesta vuosittain yli 40 000 parkkipaikoilla sattunutta vahinkoa. Näiden lisäksi vakuutusyhtiöiden tietoon tulee merkittävä määrä vapaaehtoisista autovakuutuksista korvattavia vahinkoja.

Vakuutusyhtiö Ifin tilastojen mukaan noin 40 prosenttia kaikista liikenneonnettomuuksista on parkkipaikkavahinkoja.

– Lauantaisin ja sunnuntaisin liikenteessä sattuu määrällisesti vähemmän vahinkoja, koska viikonloppuisin on vähemmän työmatkaliikennettä ja liikenne jakautuu tasaisemmin koko päivälle. Viikonloppuisin sattuu kuitenkin suhteessa onnettomuusmääriin enemmän vakavia vahinkoja, jotka aiheuttavat henkilövahinkoja, kertoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

Kadut ja pysäköintialueet hiljenevät viikonlopuksi, ja osa liikenteestä siirtyy maanteille. Samalla vähenevät pienillä nopeuksilla ajettujen lievempien liikennevahinkojen määrät.

– Maanteillä tapahtuu harvemmin liikennevahinkoja, mutta siellä on suuremmat ajonopeudet ja sen myötä myös onnettomuudet ovat tuhoisempia. Viikonloppuisin ajetaan myös paljon moottoripyörillä, moottorikelkoilla, mönkijöillä ja vastaavilla heikompaa suojaa kolaritilanteessa tarjoavilla ajoneuvoilla, mikä näkyy osaltaan kohonneina henkilövahinkojen määrinä.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien tutkimissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa viikon vaarallisin päivä on lauantai. Esimerkiksi vuonna 2016 kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista 23 prosenttia ja yksittäisonnettomuuksista (kuten tieltä suistumiset) 26 prosenttia tapahtui lauantaina.

Lähde: LähiTapiola

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja