Perjantai on paha päivä liikenteessä – erityisesti marraskuussa

Perjantaisin sattuu eniten törmäyksiä, parkkipaikkavahinkoja, tuulilasien rikkoutumisia ja eläinkolareita. Liikenteessä kiirehtiminen ja siitä johtuva liiallinen tilannenopeus on yleisin syy kolareihin.

Vakuutusyhtiö Ifin vahinkotilastojen perusteella perjantai on varsinainen musta lammas viikonpäivien joukossa. Kun suomalaiset suuntaavat vapaiden viettoon, autot naarmuuntuvat erityisesti markettien pihoilla. Noin 40 prosenttia kaikista vahingoista on pysäköintivahinkoja.

Maanteillä taas kolaroidaan viikonlopun menoliikenteessä muita päiviä enemmän. Peltivaurioiden lisäksi henkilövahinkojakin sattuu muita viikonpäiviä enemmän.

– Perjantain menoliikenne painottuu muutamiin loppuiltapäivän ja alkuillan tunteihin, mikä aiheuttaa ruuhkaa teillä. Tyypillistä on, että kiirehtimisen vuoksi nopeudet kasvavat ja turvavälit lyhenevät, mikä kasvattaa onnettomuusriskiä, vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä sanoo.

Lähestyvä talvi vaatii autoilijalta erityisen asenteen muutoksen.

– Autoon ei pitäisi hypätä kiireellä, vaan auton puhdistamiseen ja matkantekoon on hyvä varata reilusti aikaa ja huomioida, että ajokeli voi muuttua äkillisesti, Koskela sanoo.

Marraskuussa sattuu jopa viidesosa eläinkolareista

Marraskuussa saa olla erityisen tarkkana eläinkolareiden varalta. Ifin vahinkotilastojen mukaan lähes viidesosa eläinkolareista tapahtuu marraskuussa. Loka–joulukuun aikana sattuu lähes puolet kaikista eläinkolareista.

Hirvionnettomuuksien määrä on lähtenyt Liikenneturvan mukaan kasvuun jo vuonna 2011. Viime vuonna Suomen teiltä tilastoitiin yhteensä 1 881 hirvionnettomuutta, kun viisi vuotta aiemmin onnettomuuksia sattui yli 600 vähemmän. Viime vuonna hirvionnettomuuksien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna eniten Etelä-Pohjanmaalla, jossa niiden määrä nousi yli 40 prosenttia.

Yli 70 prosenttia hirvionnettomuuksista tapahtuu hämärässä tai pimeässä. Etenkin hirvivaara-alueella kannattaa käyttää mahdollisimman paljon kaukovaloja, ajaa ehdottomasti nopeusrajoitusten mukaan ja tarkkailla tien pientareita tavallista enemmän.

– Tieosuuksilla, joissa metsä alkaa aivan tien reunasta, jää hyvin vähän reagointiaikaa, kun hirvi astuu metsästä tielle. Vähennä aina nopeutta hirvivaara-alueella. Riski loukkaantua hirvikolarissa kasvaa jyrkästi ajonopeuden noustessa, Koskela muistuttaa.

Lähde: If

***

7:08

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja