Seksistä liikuntaan – kuusi tehokasta tapaa torjua flunssa

Vältä flunssaan sairastuminen tänä talvena kokonaan ottamalla käyttöön nämä kuusi tehokasta torjuntakeinoa, vinkkaa The Sun

Flunssat ovat yksiä kaikista yleisimmistä sairauksista. Alle kaksivuotiaat sairastavat niitä noin 5–7 vuodessa, nuoret ja keski-ikäiset 2–3 ja iäkkäät yhden. Erilaisia nuhakuumetauteja aiheuttavat sadat eri virukset.

Flunssa voi vetää sängyn pohjalle päivien ajaksi, joskus lievät oireet taas voivat seurata jonkin aikaa. Onneksi perinteisen flunssan voi yrittää taltuttaa myös erilaisilla kotikonsteilla.

Brittilehti The Sun jakaa myös kuusi vinkkiä, joilla flunssan voi pitää loitolla ja omaa imuunipuolustusta parantaa.

Katso alla olevalta videolta asiantuntijan vinkkejä flunssan taltuttamiseen! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

6:25

1. Harrasta seksiä

Seksin harrastamiselle ei välttämättä tarvitse mitään erillistä tekosyytä, mutta nyt sellainenkin on! Seksi nimittäin parantaa immuunijärjestelmää. Petipuuhiin ryhtyminen kaksi kertaa viikossa on yhdistetty korkeampaan immunoglobuliini A eli IgA-pitoisuuteen, joka voi suojata taudeilta ja viruksilta.

Asiantuntijat ovat myös todenneet, että seksi voi helpottaa ainakin hetkellisesti flunssan oireita – esimerkiksi nenän tukkoisuutta. Orgasmin saaminen tuo myös kehoon oksitosiinia, joka rentouttaa ja voi saada nukahtamaan helpommin.

2. Nuku tarpeeksi

Hyvät yöunet ovat välttämättömät, jos haluaa pitää itsensä terveenä ja kehon immuunipuolustuksen toimivana.

Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin 11 identtisen kaksosparin unirytmejä sekä immuunijärjestelmää. Kävi ilmi, vähemmän nukkuvilla oli veressään vähemmän proteiinia ja heidän immuunijärjestelmänsä oli vähemmän aktiivinen verrattuna riittävästi nukkuneisiin. Jo tunnin univaje voi siis lisätä sairastumisriskiä huomattavasti.

3. Liiku

Liikkumaan ei pitäisi mennä koskaan liian aikaisin flunssan jälkeen, sillä seuraukset voivat olla todella ikävät. Bathin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan liikunnalla voi kuitenkin ehkäistä sairastumista. Tutkimuksen mukaan rasittava liikunta saattaa nimittäin parantaa immuunipuolustusta.

Liikuntaa kannattaisikin harrastaa säännöllisesti, muttei liikaa tai liian rankasti.

4. Syö valkosipulia

Ravintoterapeutti Ellie Isomin mukaan valkosipuli on oiva apu flunssan ehkäisyyn, sillä siinä on antibakteerisia ja antibioottisia ominaisuuksia. Valkosipuli saattaakin auttaa imuunipuolustusta, koska se edistää suolistobakteerikantaa.

Pienimuotoisissa tutkimuksissa valkosipulin sisältämän alliinin on todettu vähentävän riskiä vilustumiseen ja nopeuttavan paranemista. MTV Uutisten haastattelema suomalaislääkäri kuitenkin muistuttaa, että luotettavaa tutkimusnäyttöä valkosipulin eduista flunssaan ei vielä ole.

5. Syö värikkäästi

Kun lautaselle valitsee paljon erilaisia värejä eli suosii paljon vihanneksia ja hedelmiä, pysyvät taudit todennäköisemmin poissa. Se johtuu siitä, että kasviksissa on paljon erilaisia antioksidantteja ja vitamiineja, jotka parantavat elimistön vastustuskykyä.

Erityisen hyviä vaihtoehtoja ovat punaiset ja oranssit vaihtoehdot, kuten porkkanat, bataatti, marjat, sitrushedelmät, tomaatit ja mansikat. Ne sisältävät paljon C-vitamiinia, joka on terveyden kannalta tärkeää.

Myös vuoden 2018 nuori liikuntalääketieteen tutkija -palkinnon saanut suomalaistutkija todisti, että hedelmien ja kasvisten syöminen vähentää lyhyitä sairaspoissaoloja – nehän liittyvät useimmiten juuri flunssan tyyppisiin sairauksiin.

Kokeile myös flunnssan torjumiseen tätä värikästä smoothieta, katso resepti alla olevalta videolta! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

0:27

6. Pese käsiä

Käsienpesu lieneekin jo itsestäänselvyys flunssan torjumisessa. Parhaimmillaan selvitysten mukaan kunnollinen käsienpesu voi ehkäistä flunssaa ja infektioita 21 prosenttia. Sairaudet nimittäin leviävät helposti kosketuksen kautta muuallekin kehoon.

Käsien pesu kannattaakin säännöllisesti kylmällä tai kuumalla vedellä saippuaa unohtamatta. Sillä keinoin voi myös välttää sairauden leviämisen muihin perheenjäseniin.

Lähteet: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja