Kaksi helppoa tapaa, joilla pysyt terveenä – suomalaistutkija: "Lisähyötyjä tulee, jos..."

Vuoden 2018 nuori liikuntalääketieteen tutkija -palkinto on myönnetty Jatta Salmelalle. Hän todisti tutkimuksessaan, että hedelmien ja kasvisten syöminen sekä liikunnan lisääminen tuovat säästöjä työnantajalle. Terveelliset elintavat vähentävät nimittäin lyhyitä sairauspoissaoloja.

Jatta Salmela uskoo, että liikunta on merkitsevässä osassa erityisesti  tuki- ja liikuntaelinsairauksiin liittyvien sairauspoissaolojen vähentämisessä.

– Esimerkiksi kaatumisiin liittyvät vammat ovat yhteydessä sairauspoissaoloihin, Salmela kertoo MTV Uutisille.

Ruokailun puolesta tutkimustulokset selittynevät elimistön vastustuskyvyn paranemisella.

– Lyhyet saikut ovat usein yhteydessä flunssan tyyppisin poissaoloihin.

Lisäksi liikunta ja terveellinen ruokavalio yhdessä edistävät ihmisen terveyttä esimerkiksi painonhallinnan muodossa.

– Lihavuus on tosi vahvasti yhteydessä lisääntyneissä sairauspoissaoloissa.

Videolla kerrotaan, millainen liikunta on parasta aivoille. Artikkeli jatkuu videon alla.

0:56

Eniten kustannuksia vähiten liikuntaa harrastavista 

Salmelan tutkimuksessa analysoitiin noin 6000 Helsingin kaupungin työntekijän vastauksia ruokavaliota ja vapaa-ajan liikuntaa kartoittaviin kysymyksiin vuosina 2000–2002 ja 2007. Tiedot lyhytkestoisista sairauspoissaoloista ja palkoista kerättiin työnantajan rekistereistä.

Tuloksista havaittiin, että vapaa-aikana liikuntaa harrastaneet tai sitä lisänneet työntekijät toivat työnantajalle 19 prosentin säästöt verrattuna liikuntaa harrastamattomiin. Kustannuksia pienensi myös, jos liikuntaa harrastavat lisäsivät hedelmien ja kasvisten syöntiään.

Eniten kustannuksia koitui vähän liikuntaa harrastavista työntekijöistä. Kaikista pienimmät kustannukset työnantajalle toivat henkilöt, jotka siirtyivät kohtuullisesti rasittavasta liikunnasta rasittavaan ja hengästyttävään liikuntaan.

Salmela kuitenkin muistuttaa, että mikä tahansa liikunta on parempi kuin ei mitään.

– Kun ihmisellä on ongelmia yleisellä tasolla, kaikki liikunta on askel eteenpäin. Lisähyötyjä tulee, jos harrastaa kuormittavaa liikuntaa, Salmela sanoo.

Työnantaja voi kannustaa muutoksiin

Tutkimustulokset vahvistavat aiempia käsityksiä liikunnan ja terveellisen ruokavalion hyödyistä ihmisen terveydelle.

Salmela toivoo, että hänen löydöksensä kannustaisivat työnantajia kannustamaan työntekijöitä liikkumaan vapaa-ajallaan esimerkiksi liikuntaa tukevilla seteleillä ja työmatkaliikuntaan kannustamalla.

Myös työpäivän aikaiseen passiivisuuteen kannattaisi puuttua. Työntekijöitä voi muistuttaa katkaisemaan istumiseen painottuvan päivänsä nousemalla ylös tuolista ja nousemalla portaat hissin käyttämisen sijaan.

Terveelliseen runsaasti hedelmiä ja kasviksia sisältävään ruokavalion työnantaja voisi työntekijöitään kannustaa esimerkiksi lounas- ja kahvitarjoiluilla.

– Työpaikkaruokailuun panostaminen olisi hyvä idea, koska toisen kotiin ei voi mennä asiaan vaikuttamaan, Salmela muistuttaa.

Esimerkiksi työpaikan lounaslinjastolla olisi hyvä tarjota kasvikset ja hedelmät ensin lämmintä ruokaa. Kahvitauoilla pullan sijaan tarjota voisi vaikka hedelmiä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja