Sairastuiko perheenjäsen? Näin ehkäiset flunssan leviämisen kotioloissa

Influenssaa, flunssaa ja muita tauteja jyllää jälleen Suomessa. Asiantuntija kertoo, miten tautien leviämisen voi yrittää estää omassa kodissa.

Iskikö perheenjäseneen flunssa tai jopa influenssa, mutta itsellä ei ole varaa sairastua? Täydellinen sairaan eristäminen ei välttämättä ole tarpeen, mutta muutaman asian huomioon ottaminen voi ehkäistä sairauden leviämistä tehokkaasti.

Guelphin yliopiston immunologian professori Jason Tetro paljastaa, miten omassa kodissa voi yrittää ehkäistä sairauksien leviämistä.

Älä koske kasvoihisi

Influenssa leviää kahdella tapaa, joko suoraan pisaratartuntana suoraan henkilöstä toiseen sekä mahdollisesti ilman kautta tai epäsuoraan saastuneiden pintojen kautta. Vaikka suoran tartuntatavan voisi kuvitella olevan todennäköisempi tapa saada tautia, useat tutkimuksen näyttävät, että epäsuorat tavat ovat myös merkittäviä leviämistapoja.

Ihmisillä on tapana koskea usein kasvoihinsa, mutta sairastuneen kanssa samassa taloudessa tätä tapaa kannattaa yrittää välttää. Näin viruksen saamisen todennäköisyys voi laskea.

Tapa höyryllä

Seuraavaksi kannattaa yrittää kontrolloida reittejä, joita pitkin sairaus leviää. Koska kotona sairastunutta ei voi oikein täysin eristää, kannattaa desinfektoida kodin pintoja. Normaalia tiukempi siivoaminen kannattaa: tehokas desinfektointi onnistuu esimerkiksi tehokkailla pesuaineilla, laimennetulla valkaisuaineella tai vetyperoksidilla.

Hyvä tapa on luottaa myös ikiaikaiseen kikkaan, nimittäin höyryyn! Höyryn on tiedetty tappavan bakteereja ja tauteja jo yli sadan vuoden ajan.

Puhdista kaukosäädin ja kahvat

Erityisesti niiden pintojen puhdistaminen on tärkeää, joita monet perheenjäsenet koskevat kotona usein. Kotona paljon koskettuja pintoja ovat esimerkiksi jääkaapin ja mikron kahvat, hanat, valonkatkaisimet, ovenkahvat, vessanpönttö sekä tietenkin television kaukosäädin ja muut elektroniset laitteet

Virukset voivat pahimmillaan elää saastuneilla pinnoilla jopa vuorokauden ajan, joten desinfektointi kannattaa hyvin säännöllisesti niin usein kuin mahdollista. Oireiden alkaessa ja myös muutama päivän ajan niiden poistumisen jälkeen kannattaa jatkaa puhdistamista.

Pese kätesi säännöllisesti

Säännöllinen puhdistaminen ja desinfektointi ovat tärkeää. Jotta pinnat pysyvät puhtaina, kannattaa myös muistaa pestä säännöllisesti käsiä. Myös aina saastuneeksi epäillyn pinnan koskemisen jälkeen kannattaa suunnata käsienpesulle.

Kädet kannattaa pestä saippualla ja vedellä vähintään 20 sekunnin ajan, jonka jälkeen kädet tulee kuivata täysin. Hyvällä käsihygienialla voi estää niin influenssan, flunssan kuin noroviruksenkin leviämisen.

***

Ethän unohda näitä asioita käsiä pestessä? Katso video alta!


Lue myös:

    Uusimmat