Ethän suuntaa lenkkipolulle liian aikaisin flunssan jälkeen? Lääkäri varoittaa vakavista seurauksista: "Ennemminkin kannattaisi miettiä sitä..."

DUUNIKUNTO: Sairastaminen 17:00

Huomenta Suomen Duunikunnossa keskusteltiin torstaiaamuna siitä, miten flunssakierre vaikuttaa liikkumiseen. Katso yllä olevalta videolta!

Suomalaiset sairastavat keskimäärin 2-4 flunssaa vuodessa. Yleensä juuri syksyllä töiden ja koulun alkaessa tauti iskee monille.

Flunssa kestää yleensä runsaan viikon. Vaikka moni sairastelija saattaakin tuntea huonoa omatuntoa siitä, että joutuu olemaan poissa töistä ja urheiluharrastusten parista, ei asiantuntijan mukaan kannata palata kuntoilemaan liian aikaisin.

– Infektion aikana urheillessa on suurentunut riski saada sydänlihaksentulehdus, keuhkokuume ja näitä jälkitauteja, muistuttaa liikuntalääketieteen erikoislääkäri Timo Hänninen.

Ei ihmelääkettä – panosta ennaltaehkäisyyn

Flunssaisena ei kannatakaan harrastaa urheilua, sillä siitä ei ole edes samanlaista hyötyä.

– Tauti pitkittyy ja aika, jolloin suorituskyky on heikommalla kuin normaalilla tasolla, on pitempi. Eli sen lisäksi, että on terveydelle vaarallista, se ei ole kauhean tehokasta tai laadukasta harjoittelua, Hänninen sanoo.

Asiantuntija kehottaa toimimaan pikemminkin ennen infektion iskemistä.

– Usein infektioita mietitään siinä vaiheessa, kun tauti on jo päällä. Sitten ruvetaan miettimään jotakin ihmekeinoa, jolla niistä parannuttaisiin nopeasti, ettei tulisi niin paljon poissaoloja lenkkipolulta tai töistä. Ennemminkin kannattaisi miettiä sitä, miten sitä pystyttäisiin ennaltaehkäistä, ettei tulisikaan näitä infektioita tai muita flunssia, jotka pitäisivät poissa sieltä harrastusten ja työn parista, Hänninen kertoo.

"Kokonaiskuormituksen huomioiminen"

Infektioiden estämisessä on tärkeää totta kai henkilökohtainen hygienia, mutta myös tarpeeksi monipuolinen ja riittävä ravinnonsaanti ja levon määrä sekä muiden arjen stressitekijöiden huomioiminen treenin rytmityksessä ja määrässä.

– Kokonaiskuormituksen huomioiminen parantaa omaa puolustuskykyä näitä taudinaiheuttajia vastaan.

Päivittäinen liikunta arjessa on kuitenkin suositeltavaa, sillä se voi parantaa omaa immuunipuolustusta ja pienentää riskiä sairastua flunssaan, sanoo Hänninen.

Katso alla olevilta videolta lisää vinkkejä flunssan taltuttamiseen!

Näin taltutat flunssan 6:25


Lue myös:

    Uusimmat