Unohda nämä viisi myyttiä pöpöistä – kuuma vesi ei puhdistakaan parhaiten!

Oletko aina ajatellut, että pahin bakteeripesä julkisessa vessassa on pönttö tai että kädet tulevat sitä puhtaammiksi, mitä lämpimämmällä vedellä ne pesee? Prevention-sivusto murtaa näitä myyttejä muun muassa mikrobiologian, ympäristötieteiden ja tartuntatautien asiantuntijoiden avulla.

”Yleisen vessan pöntöstä tarttuu vaikka mitä tauteja.”

Vessanpönttö on useimmiten julkisen vessan siisteimpiä paikkoja. Takapuoltaan enemmän kannattaisi olla huolissaan käsistään. On paljon todennäköisempää, että bakteereja tarttuu matkaan ovenkahvasta tai pöntön huuhtelunapista kuin pöntön renkaalta. Ikäviä tuliaisia voi välttää aukaisemalla oven vessanpaperi kädessä ja pesemällä kädet huolellisesti.

”Kuuma vesi puhdistaa parhaiten.”

Viileä vesi huuhtelee käsistä pois saman verran bakteereja kuin kuuma vesi – näin todettiin viime kesänä julkaistussa Rutgersin yliopiston tutkimuksessa, jossa tutkijat analysoivat pesuveden lämpötilan vaikutusta käsien bakteerimäärään. On tärkeää käyttää pestessä saippuaa, sillä sen kanssa pääsee eroon suuremmasta määrästä pöpöjä kuin pelkällä vedellä.

”Kylmässä oleskelu sairastuttaa flunssaan.”

Alhainen lämpötila sinänsä ei sairastuta, mutta Yalen yliopistossa vuonna 2015 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että viileät lämpötilat mahdollistavat nuhakuumetta aiheuttavien rinovirusten nopeamman lisääntymisen nenäontelossa. Kylmä sää myös pitää ihmiset useammin sisätiloissa, jolloin joudutaan läheiseen kontaktiin aivastelevien ja tartuttavien henkilöiden kanssa.

”Antibiootit parantavat flunssan.”

Flunssa johtuu harvoin bakteerista. Yleensä taustalla on virustartunta, ja virukset eivät reagoi antibiootteihin. Turhat antibioottikuurit tuhoavat myös omia bakteereja ja nakertavat siten vastustuskykyä. Suuremmassa mittakaavassa ne vaikuttavat myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien eli antibioottiresistenssin kehittymiseen, jolloin sairauksista tulee taas ihmisille kohtalokkaampia.

”Ruokamyrkytys on peräisin luultavammin ravintolasta kuin kotoa.”

Useimmissa ravintoloissa ollaan hyvin tarkkoja hygieniasta, sillä huono sana leviää herkästi ja valvontakin on tarkkaa. Kotikokit sen sijaan voivat olla ruokaa laittaessaan leväperäisempiä. On tärkeää, että esimerkiksi raaka liha käsitellään erikseen omalla leikkuulaudallaan ja että ruoka kypsennetään, kylmennetään ja säilytetään oikein ja pestään kädet aina ruoanlaiton yhteydessä.

Lähde: Prevention.com

Antibioottiresistenssi uhkaa viedä ajassa sata vuotta taaksepäin

Antibioottiresistenssi uhkaa vaikeiden infektioiden hoitoa. Suomessakin on jo ollut tapauksia, joissa toimivan antibiootin löytäminen potilaalle on osoittautunut vaikeaksi.


Lue myös:

    Uusimmat