Säveltäjä Kaija Saariahon lapsilta kovaa kritiikkiä: "Poliittinen välinpitämättömyys tärkeän kulttuuritekijän kuolemaan huolestuttava oire"

Säveltäjä, akateemikko Kaija Saariaho on kuollut vaikean sairauden murtamana 2:52
Säveltäjä, akateemikko Kaija Saariaho menehtyi vaikean sairauden murtamana.

Kaksi viikkoa sitten menehtyneen säveltäjä Kaija Saariahon lapset ovat pettyneitä poliitikkojen suhtautumiseen äitinsä kuolemaan liittyen.

Saariahon lapset Aleksi Barrière ja Aliisa Neige Barrière kertovat MTV Uutisille, että Saariaho haudataan tällä viikolla tahtonsa mukaisesti Pariisissa, joka oli hänen viimeinen asuinpaikkansa. Saariahon hautajaiset pidetään pelkästään hänen perheensä ja läheisten kesken.

Saariahon lasten mukaan heidän äitinsä status julkisena persoonana on Suomen kansanedustajien ja heidän kauttaan Suomen kansan päätettävissä. He kertovat saaneensa poliitikoilta kyllä yksityisiä osanottoja, mutta kokevat, että Saariaho ei ole julkisena hahmona kiinnostanut poliitikkoja.

– Poliittinen välinpitämättömyys suhteessa tärkeän kulttuuritekijän kuolemaan on huolestuttava oire poliittisen luokan suhteesta kulttuuriin yleensä. Olemme etenkin huolissamme kaikkien elävien ja vähemmän tunnettujen suomalaisten taiteilijoiden puolesta. Uskomme, että taide on ‘terveen demokratian perustarve’, Aleksi Barrière ja Aliisa Neige Barrière kommentoivat.

Saariahon lapset toteavat, että heidän äitinsä oli tärkeä suomalainen taiteilija ja Suomen taide-elämän vaikutusvaltainen tekijä, mentori, esikuva ja mesenaatti.

– Hänen lapsinaan ja suomalaisina kansalaisina pidämme tietenkin luontevana mahdollista valtiollista kunnianosoitusta. Mutta me emme näe omana roolinamme perheenjäseninä määritellä, mikä olisi sopiva muoto tälle kunnianosoitukselle.

Saariahon lapset huomauttavat, että Saariaho ei nähnyt kansalaisuutta ihmisen keskeisenä piirteenä, mutta hän ei myöskään ollut kansalaisuudeton.

– Hän edusti suomalaista kulttuuria ulkomailla, ja viimeisissä teoksissaan hän on tuonut valtavasti kansainvälistä näkyvyyttä suomalaisille esiintyjille, kielelle, runoudelle, ja kansanmusiikille, suomalaisista säveltäjäkollegoista puhumattakaan.

Aleksi Barrièren ja Aliisa Neige Barrièren mielestä Suomesta katsottuna ei välttämättä helposti huomata ja tiedosteta, kuinka paljon Saariaho on tehnyt suomalaisen kulttuurin kansainvälisen maineen puolesta.

Saariahon lasten mielestä olisi oikein, jos Suomen valtio näkisi tehtäväkseen kunnioittaa Kaija Saariahon muistoa suuremmalla mittakaavalla.

Saariaho oli Suomen tunnetuin nykysäveltäjä – toimittaja käy läpi taiteilijan upeaa uraa 17:45
Saariaho oli Suomen tunnetuin nykysäveltäjä – toimittaja käy läpi taiteilijan upeaa uraa

Lue myös:

    Uusimmat