Kapellimestari Hannu Lintu ei unohda Kaija Saariahon musiikin herättämää ainutlaatuista reaktiota New Yorkissa: "Se tunnelma"

Säveltäjä, akateemikko Kaija Saariaho on kuollut vaikean sairauden murtamana 2:52
Säveltäjä, akateemikko Kaija Saariaho on kuollut vaikean sairauden murtamana.

Kansallisoopperan ja baletin ylikapellimestari Hannu Lintu muistelee lämmöllä 70-vuotiaana menehtynyttä säveltäjä Kaija Saariahoa.

Lintu kertoo MTV Uutisille, että tieto Saariahon kuolemasta veti sanattomaksi.

– Meillä oli jo pitkän aikaa tarkoitus käydä taas keskustelua maailman ja musiikin menosta. Se keskustelu jäi nyt sitten käymättä, Lintu kommentoi.

Lintu toteaa, että Saariahon poismenosta huolimatta hänen musiikkinsa on kuitenkin läsnä.

– Se (Saariahon musiikki) tulee olemaan meillä niin pitkään kuin musiikin historiaa riittää. Surun keskellä on toivoa ja toisaalta suuri onni siitä, että on saanut tehdä hänen kanssaan töitä. Se, että on päässyt hänen musiikkinsa sisään, hänen itsensä, ajatustensa ja puheiden kautta.

Lintu kertoo tavanneensa Saariahon viimeistä kertaa Pariisissa vajaa vuosi sitten. Tämän jälkeen Lintu oli yhteydessä Saariahoon vielä viestein.

Käsitys ujosta taiteilijasta osoittautui vääräksi

Lintu kertoo, että Saariahosta saattoi saada käsityksen ujona ja syrjäänvetäytyvänä ihmisenä. Lintu toteaa hänen käsityksensä muuttuneen tutustuttuaan Saariahoon.

– Hänellä oli hyvin rohkeita ajatuksia. Hän saattoi ohjeistaa hyvinkin kiivaasti omia muusikoitaan toteuttamaan rohkeammin asioita. Hänelle oli hyvin tärkeää se, että hänen teostensa yksityiskohdat olivat kunnossa, koska hänen musiikkinsa koostuu nimenomaan yksityiskohdista.

Lintu kertoo, että Saariaholle oli myös tärkeää, että hänen esityksissään toteutui aina tietty henkinen näkökulma. Lintu kertoo suhteensa Saariahoon muodostuneen erityisen läheiseksi juurikin musiikin kautta.

– Pääsin ikään kuin hänen persoonansa sisään näiden musiikin vaihteluiden kautta.

Lintu toteaa, että Saariaho on teoksissaan vahvasti läsnä, vaikka hän ei olisikaan itse ollut esityksissä konkreettisesti paikalla.

– Johdin hänen painokkaan Talvinen taivas -orkesteriteoksensa New Yorkissa ennen joulua. Se tunnelma, mikä siinä konserttisalissa oli, vaikka hän ei ollut paikalla – se tapa millä ihmiset lähes hengittämättä kuuntelevat hänen musiikkiaan – he unohtavat ajantajun ja keskittyvät täysin jakamattomasti siihen esitykseen. Olla sellaisen esityksen keskellä ja aistia ihmisten hellävarainen tyrmistys ja samanaikainen suuri ilo, ne ovat olleet minulle suurimpia Saariaho -kokemuksia, Lintu toteaa.

Näin ylikapellimestari Hannu Lintu muistelee edesmennyttä Kaija Saariahoa 0:52
Näin ylikapellimestari Hannu Lintu muistelee edesmennyttä Kaija Saariahoa.

Lue myös:

    Uusimmat