Sänkyyn vain kumppanin mieliksi? "Seksiin ryhtyessä mieli muuttuu"

Joskus parisuhteessa halut eivät kohtaa ja kompromisseja joutuu tekemään. Kysyimme MTV Lifestyle -sivuston lukijoilta, harrastavatko he seksiä kumppaninsa kanssa, vaikkei mieli tekisikään. 

Psykoterapeutti ja seksuaaliterapeutti Maaret Kallion ja Väestöliiton tutkimusprofessori Osmo Kontulan Happy End -kirjassa on pyhitetty lukunsa myös kumppaneiden erilaisille haluille. Jos parisuhteen osapuolten seksuaaliset halut eivät käy yksiin, niin seksistä tulee taitolaji. Tämä halujen haaste koskee suunnilleen joka toista suomalaista, kirjoittaa Kontula kirjassa.

Kallion ja Kontulan kirjaa varten haastattelemat naiset paljastivat, miten pitivät parisuhteensa seksuaalisesti vireinä, vaikka he ainakin ajoittain halusivat seksiä vähemmän kuin puolisonsa. Naiset kertoivat usein, että parisuhteen seksuaalinen vireys perustui siihen, että puolison kanssa oltiin päätetty, että säännöllinen seksi on parisuhteen hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Seksiä siis harrastetaan, vaikka aina ei haluttaisikaan.

Kysyimmekin MTV Lifestyle -sivuston lukijoilta, harrastavatko he seksiä kumppaninsa kanssa, vaikkei aina mieli niin tekisikään – ja miltä se tuntuu? Lue lukijoiden rehelliset vastaukset!

"Riitelemme seksin määrästä paljon"

"Yli 30 vuotta naimisissa enkä koskaan ole puolison aloitetta torjunut. Tosin niitä ei juuri ole ollut. Takana on vaimon stressi, vaihdevuodet, traumat – ja se kansantauti päänsärky." Loitsu (mies, 62)

"Edellisessä suhteessani suostuin vastahakoisesti seksiin. Syyt haluttomuuteeni olivat osittain lapsuudessa (häpeä), mutta suurin vaikutus oli sillä, miten mieheni kohteli minua. Aluksi seksiä oli paljonkin, mutta haluni hiipuivat vähitellen vuosien aikana. Mies kohteli minua esineenä, eikä seksissä ollut mukana tunnetta. Minun nautintoni ei ollut miehelle tärkeää. Usein mies painosti minua seksiin, jos yritin kieltäytyä, ja aloitti väsytystaistelun. Kyllästyin vonkumiseen ja pääsin helpommalla, kun suostuin käytettäväksi. Yksi syy siihen, miksi suostuin seksiin, oli pelko siitä, että mies menee vieraisiin, jos kieltäydyn seksistä kokonaan. Eihän siitä kumpikaan varmasti nauttinut, kun toinen sai seksiä vastahakoiselta naiselta ja toinen tunsi itsensä hyväksikäytetyksi masturbaatiovälineeksi. Nyt uudessa suhteessa tilanne on ihan erilainen. Mies ottaa minut huomioon, kohtelee minua ihmisenä ja naisena eikä halua seksiä kanssani, jos (joskus harvoin) minun ei tee mieli. Jos olisin aiemmin tiennyt, että seksielämä voi olla tällaista, olisin ehkä tehnyt edellisessä suhteessani ratkaisuja jo paljon aikaisemmin." Anniina R (nainen, 47)

"Edellinen suhteeni oli, josko voi rehellisesti sanoa, niin sairas seksuaalisesti. Minut pakotettiin sellaisiin tekoihin, joista en itse pitänyt. Nuoruuttani ja tyhmyyttäni en tajunnut/ymmärtänyt käyttää ääntäni. Kova miellyttämisen halu oli silloin. Nykyisessä suhteessani meillä on terve suhde ja seksielämä. Siitä huolimatta usein seksiin ryhtyminen on minulle haaste. Jotenkin tulee heti sama tunne kuin edellisessä suhteessa – kuvotus. Kuitenkin seksiin ryhtyessä mieli muuttuu ja jälkeen päin ihmettelen, miksi tätä pelkäsin. Aloittaminen ja aidon lämmön, rakkauden tunteminen tuntuu hankalalta. Se että toinen aivan miellyttääkseen tekee seksin aikana minulle, on vieras käsite. Hiljaa hyvä tulee. Mies tietenkin haluaisi seksiä enemmän, mutta onneksi hän ymmärtää menneisyyteni ja pyrkii rakasteluun ja esileikkiin kuluttamaan aikaa. Ei heti mitään kähmimistä!" Kisuliini (nainen, 26)

"Kyllä.. Jos voisin päättää, niin tällä hetkellä olisin ilman, tekisin mitä tahansa muuta.. Puheetkin seksistä etoo, en tiedä miksi." Saara (nainen, 27)

"Seksi ilman haluja tuntui jopa oksettavalta"

"Puolisoni ei harrasta. Minäkään en harrastanut seksiä silloisen kumppanini mieliksi, kun olin haluton. Seksi on todella intiimi asia ja kun kärsin haluttomuudesta, seksi ilman haluja tuntui jopa oksettavalta ajatukselta. Muutaman kerran yritin antaa kumppanini mieliksi, mutta kyllä se kumppania itseäänkin häiritsi, kun näki etten nauttinut." Ristiriitaisissa tunnelmissa (nainen, 29)

"Kyllä, harrastan seksiä, vaikkei minun tekisi mieli. Jo ensimmäinen puolisoni kanssa viettämäni yö eteni tavallaan vasten tahtoani – hän oli niin määräävä ja "kiireinen", että vaikka olin haaveillut hänestä jo pitkän aikaa, siinä tilanteessa en lainkaan ehtinyt haluta häntä ennen kuin asiat tapahtuivat. Olemme silti olleet yhdessä jo parisen vuotta. Joskus kun etenemme makuuhuoneeseen, tunnen jo hiljakseen kiihottuvani ja koen, että nyt asiat menevät niin kuin niiden pitäisi, mutta sitten hän taas kiirehtii asioiden edelle ja haluni on tipotiessään. Ja kyllä, olen puhunut hänelle asiasta useaan otteeseen, mutta ei hän ymmärrä.

Tämän vuoksi en halua seksiä enää oikeastaan koskaan ja harrastan sitä velvollisuudesta. Riitelemme seksin määrästä paljon. Joskus mielestäni hyvän viikon jälkeen onnittelen itseäni siitä, että olemme harrastaneet paljon seksiä, enkä ole edes itkenyt asian vuoksi kertaakaan. Sitten mies korjaa tilanteen alkamalla syyllistää minua siitä, että hänen mielestään emme "koskaan" harrasta seksiä. Tästä voittekin päätellä, että halumme eivät tosiaankaan kohtaa. Mutta minä rakastan häntä ja haluaisin kovasti pitää hänet tyytyväisenä." Monna (nainen, 27)

"Ei ole ollut tilannetta, jossa en itse olisi ollut halukas." torjuttu (nainen, 20)

"En, koska tekee aina mieli. Vaimoni on seksikkäin ihminen tässä maailmassa. Ajattelen häntä joka hetki ja olen joka päivä ihmeissäni, kuinka hän tulee päivä päivältä söpömmäksi." Gikolo (mies, 37)

"Kyllä. Valitettavasti itselläni on koko ikäni ollut jokin ongelma seksin kanssa, sillä se ei tuota minulle minkäänlaista mielihyvää eikä sitä ole ikinä tehnyt edes mieli. En tiedä miltä tuntuu haluta seksiä." Viallinen (nainen, 25)

"Kyllä harrastan. Koska seksi on kuin liikuntaa: aina ei jaksaisi aloittaa, mutta koskaan ei jälkikäteen kaduta, vaan on energinen ja hyvä mieli. Lisäksi parisuhde on antamista ja saamista. Vaikka ei niin tekisikään mieli, nautin kun kumppani nauttii." Minttu (nainen, 30)

"Harrastin, mutta en enää." ebbamaija (nainen, 18)

"Minut saa helposti syttymään, vaikken alunperin olisi halunnutkaan." Mimma (nainen, 45)

"Olen harrastanut vuosia. Mies halusi joka toinen ilta ja minä en, mutta lähdin joka kerta mukaan hymyillen. Hormonaalinen ehkäisy oli loppujen lopuksi syypää haluttomuuteeni ja käytin sitä vuosia luullen tilanteen olevan normaali. Sterilointini jälkeen osat vaihtuivat ja minä olisinkin halunnut joka päivä, mutta miehelle riittää kerta viikossa." Anni (nainen, 41)

"Kyllä. Pitääkseni toisen tyytyväisenä, aina seuraavaan kertaan." Naimisissa (nainen, 24)

Psykoterapeutti ja kliininen seksologi Tarja Santalahti kertoo seksuaalisesta haluttomuudesta, katso video:

Lue myös:

    Uusimmat