Tökkiikö netti? Näin testaat, onko yhteytesi hitaampi kuin mistä maksat!

Näin vältyt nettihuijaukselta 8:00
Huijarit käyvät netissä yhä ovelimmiksi. Näin vältyt huijauksilta verkossa liikkuessasi!

Vaikka maksaisitkin esimerkiksi 100 megabittisenä myydystä internetyhteydestä, voi toteutuva nopeus olla ihan jotain muuta. Oman nettiyhteyden todellisen nopeuden selvittäminen on kuitenkin helppoa.

Jotkin operaattorit tarjoavat nykyisin jopa tuhannen megan nopeuteen yltäviä nettiyhteyksiä kotikäyttäjillekin – asukkaan sijainnista riippuen tottakai. Tämän lisäksi 4G- ja 5G-teknologiat ovat tuoneet markkinoille hyvin erilaisia vaihtoehtoja myös kodin ulkopuolella käytettäväksi.

Se, että kuluttaja maksaa tietystä yhteysnopeudesta, ei suinkaan tarkoita, että tämä nopeus toteutuu aina käytännössä. Osa operaattoreista kertoo suoraan, mikä on nopeuden odotettu vaihteluväli ja korostaa, että esimerkiksi 200-megaisen yhteyden maksimi on kyseiset 200 megabittiä.

Yhteysnopeuteen vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten modeemin ja tietokoneen ominaisuudet, kiinteistön sisäverkon kunto, verkon kuormitus, reitittimen sijainti ja mahdollisen puhelinjohdon pituus.

Ilmoitettu nopeus on sekin aina teoreettinen maksimi, mutta mikäli yhteysnopeus jää jopa ilmoitetun vaihteluvälin alle, on syytä tehdä lisäselvityksiä ja olla yhteydessä palveluntarjoajaan.

Netin nopeuden voi testata esimerkiksi Yhdysvaltalaisen Ooklan kehittämässä Speedtest-palvelussa tai operaattoreiden sivujen kautta. Niistä monet tosin hyödyntävät nimenomaan Speedtestin testityökalua. Työkalua voi käyttää myös esimerkiksi kännykällä kodin ulkopuolella, jolloin se mittaa sillä hetkellä toteutuvan nopeuden matkapuhelinverkossa. Toinen suosittu nopeustestityökalu on Fast.com.

Internetissä siirtonopeuksien esittämiseen käytetään useimmiten tavuja sekunnissa eli joko kilotavua/sekunti (kt/s, englanniksi kB/s) tai megatavua/sekunti (Mt/s, englanniksi MB/s).

Toimi näin ennen kuin mittaat tietokoneesi nettiyhteyden nopeuden

  • Liitä tietokone verkkoon suoraan Ethernet-kaapelilla. Langattoman verkon käyttö saattaa hidastaa netin nopeutta.
  • Sulje muut yhteyttä kuormittavat sovellukset ja laitteet nopeustestin ajaksi.
  • Tee nopeustesti muutamaan kertaan eri kellonaikoina ja laske tulosten keskiarvo.

Lähteet: Elisa, Telia, Gigantti

Lue myös:

    Uusimmat