Saksan puolustusministeri eroaa – päällimmäisenä syynä kohua herättänyt videotervehdys

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht eroaa virastaan 2:33
Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht eroaa virastaan.

Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht eroaa. Lambrechtia on kritisoitu muun muassa Ukrainaa käsitelleestä, epäasiallisena pidetystä uudenvuoden videotervehdyksestä.

Viestissään Christine Lambrecht puhui Ukrainan sodasta maalailevasti samalla kun ilotulitusraketit räiskyivät taustalla. Hän hehkutti saaneensa paljon "erityisiä kokemuksia" sodan aikana ja "kohtaamisia mielenkiintoisten ja hienojen ihmisten kanssa".

Oppositiossa olevat kristillisdemokraatit (CDU) arvostelivat Lambrechtia voimakkaasti heti viestin jälkeen ja vaativat häntä eroamaan.

Tämä videotervehdys johti osaltaan Saksan puolustusministerin eroon 1:36
Tämä videotervehdys johti osaltaan Saksan puolustusministerin eroon. Katso videolta eron taustat.

Armeijan lisärahoitus ei onnistunut 

Lambrecht kertoi pyytäneensä liittokanslerilta eroa, koska kuukausikaupalla jatkunut häntä koskeva mediahuomio on estänyt tekemästä ”Saksan kansalaisten etuja palvelevia turvallisuuspoliittisia päätöksiä”.

Lambrecht ei myöskään ole onnistunut lisäämään Saksan armeijan, Bundeswehrin, määrärahoja halutussa määrin, vaikka liittokansleri oli niin luvannut.

Lisäksi Saksan taannoinen lupaus käyttää vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta puolustusmenoihin, kuten sotilasliitto Nato on vaatinut, on pantu jäihin, kertoi Politico.

Saksaa on myös arvosteltu sen haluttomuudesta lähettää nykyaikaisia taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Lambrecht kävi lokakuussa yllätysvierailulla Ukrainassa, useita kuukausia sodan alkamisen jälkeen.

Lambrecht syytti mediaa

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo, että media ei ole ottanut syytä erosta niskoilleen Lambrechtin vihjailuista huolimatta. 

– Mediaväki sanoo, että Lambrecht on antanut itse aihetta kaikkiin haastatteluihin ja juttuihin, joissa hänen asiaosaamattomuutensa ja lausuntoihinsa on puututtu.

Saksa on saanut kuluneen vuoden aikana kovaa kritiikkiä haluttomuudestaan tukea Ukrainaa sotilaallisesti. Piuhola muistuttaa, että Saksa on ollut kuitenkin yksi Ukrainan suurimmista taloudellisista tukijoista sodan aikana.

– Saksa on Euroopan suurin panssareiden toimittaja ja siltä odotetaan johtajan roolia Leopard-panssareiden luovutuksen suhteen. Sen pitäisi viimeistään tämän viikon perjantaina Ukraina-kokouksessa päättää asiasta. Britit päättivät omasta ratkaisustaan viikonloppuna. 

Uuden ministerin nimi on selvillä lähiaikoina

Liittokansleri Olaf Scholzin edustaja kertoi, että uusi puolustusministeri nimitetään lähitulevaisuudessa. Hallituslähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle tänään maanantaina, että seuraajan nimi ei ole vielä selvillä.

Sosiaalidemokraateista (SPD) mahdollisia seuraajia olisivat ainakin puolustuskomissaari Eva Högl tai työvoimaministeri Hubertus Heil. Sosiaalidemokraattien kanssa hallitusvastuussa olevalla liberaalipuolueellakin (FDP) olisi halua saada lisää ministeripaikkoja, ja puolue saattaisi haluta virkaan esimerkiksi parlamentaarista puolustuskomiteaa johtavan Marie-Agnes Strack-Zimmermannin.

Lue myös:

    Uusimmat