Nolo video kaatamassa Saksan puolustusministerin – seuraajan linja punnitaan heti tärkeässä Ukraina-kysymyksessä

Media: Saksan puolustusministeri eroaa ensi viikolla 40:31
Katso video: Saksan linja Ukraina-tukeen punnitaan puolustusministerin vaihtuessa.

Nolo somevideo on muodostumassa viimeiseksi niitiksi Saksan puolustusministerin uralle. Näin uskoo vahvasti Saksan media, joka odottaa Lambrechtilta virallista eroilmoitusta maanantaina. 

Saksa joutuu vaihtamaan puolustusministeriään vakavassa tilanteessa. Euroopassa riehuu sota, ja Saksan pitäisi pystyä samalla uudistamaan heikot asevoimansa.

Nykyinen puolustusministeri Christine Lambrecht on kaatumassa viime kädessä siihen, että hän nosti uudenvuodenvideollaan Ukrainan sotavuotta muistellessaan päällimmäiseksi omat ”erityiset” kokemuksensa ja mahdollisuutensa tavata hienoja ja kiinnostavia ihmisiä.

Video huokui tilannetajun puutetta. 

Kohu syntyi aiheesta, mutta hänen virkansa hoitaminen ei ole vakuuttanut muutenkaan.

Esimerkki Lambrechtin varovaisesta linjasta saatiin Venäjän aloitettua suurhyökkäyksen viime vuoden helmikuussa.

– Kun muut maat lupasivat nopeasti aseapua ja ammuksia, Saksa ja Lambrecht lupasivat viisituhatta kypärää ukrainalaissotilaille. Siitä tuo kritiikki alkoi, kertoo MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola Kymmenen uutisissa.

Leopard-päätös punnitsee linjan

Lambrechtin seuraajasta ei ole vielä tietoa, mutta Saksan vaatimattomaksi moitittu tukilinja Ukrainalle joutuu ensi viikolla heti testiin. EU:n Ukraina-ryhmä kokoontuu, ja asialistalla on päätös Ukrainan pyytämistä moderneista Leopard-panssarivaunuista.

– Siinä Saksalla ja Saksan puolustusministerillä on ratkaiseva rooli. Tarvitaan Saksan lupa myös muiden maiden Leopard-toimituksille, Piuhola sanoo.

Lambrechtin seuraaja saa suureksi työkseen myös Saksan heikkojen puolustusvoimien uudistamisen. Siihen on luvattu rahaa jopa sata miljardia euroa.

– Lambrechtin aikana ei näitä rahoja olla saatu käytettyä, ja uuden puolustusministerin täytyy nopeasti saada parannettua Saksan puolustusteollisuuden toimia Saksan hyväksi.

Miksi Saksa epäröi lähettää tankkeja Ukrainaan? 8:28
Katso myös: Miksi Saksa epäröi lähettää tankkeja Ukrainaan?

Lue myös:

    Uusimmat