Säilytätkö kananmunia sittenkään oikeinpäin?

Kananmuna on käyttökelpoinen oikeinsäilytettynä pitkälle yli parasta ennen -päiväyksen. Mitä muuta kananmunien säilytyksessä tulee ottaa huomioon?

Suomen Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka luennoi viime perjantaina Helsingin Messukeskuksessa Lähiruoka & luomu -messuilla kananmunasta ja ravitsemuksellisista ominaisuuksista. Lastikka kertoi myös muutaman tärkeän faktan kananmunan säilyvyyteen liittyen. Tärkeää on pitää mielessä, ettei kananmunien parasta ennen -päiväystä kannata noudattaa liian orjallisesti.

– Kananmunat säilyvät hyvin. Virallisesti parasta ennen päiväys on 28 päivää muninnasta, mutta munat säilyy todellisuudessa paljon kauemmin, Lastikka sanoo.

Kananmunat jääkaappiin vai huoneenlämpöön?

Kananmunan tuoreus selviää parhaiten haistamalla. Jos kananmuna on ehtinyt pilaantua, kelluu se vesiastiassa ja hölskyy heiluttaessa. Mutta missä kananmunaa sitten kannattaisi säilyttää, jotta se pysyy tuoreena mahdollisimman pitkään? Lea Lastikan mukaan kananmuna viihtyy sekä jääkaapissa että huoneenlämmössä.

– Kananmuna säilyy parhaiten tietysti tuoreena. Jos kananmuna keitetään, niin se kuuluu laittaa jääkaappiin säilöön. Keitetyn kananmunan keltuainen alkaa tummua ja kuivua jääkaapissa muutaman päivän säilytyksen jälkeen. Eli kyllä kananmunat kannattaa säilyttää raakana joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Kumpikin käy, kunhan kananmunat säilytetään tasaisessa lämpötilassa - ei välillä jääkaapissa ja välillä huoneenlämmössä.

Säilytätkö kananmunia oikeinpäin?

Siipikarjaliiton toiminnanjohtaja Lea Lastikka muistuttaa, että kananmuna pitäisi säilyttää aina "terävä" puoli alaspäin.

– Kananmunat kannattaa aina säilyttää se tylpempi puoli ylöspäin, koska kananmunan tylpällä puolella on pieni ilmakupla. Säilyvyys heikkenee, jos laittaa terävän pään ylöspäin.

Lue myös:

Petra Kiiski, petra.kiiski@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat