Sähköauton hankinnan esteenä ovat usein nämä kaksi syytä

60-vuotias menopeli muuttuu sähköautoksi 0:51
Näin se käy! Vanha Morris muutettiin sähköautoksi.

Huomattavasti useampi suomalainen olisi valmis hankkimaan sähköauton, jos nämä kaksi seikkaa saataisiin selätettyä.

Yli 50 prosenttia suomalaisista kokee sähkö- ja hybridiautojen kalliin hinnan merkittävimmäksi esteeksi niiden hankinnalle, selvisi akkuhallintaratkaisuihin ja sähköautojen latauslaitteisiin erikoistuneen CTEKin kyselyssä.

Ruotsissa hintaa piti esteenä 42 prosenttia kyselyyn vastaajista.

Suomessa joka neljäs kokee oston esteeksi myös sähköautojen lyhyen toimintamatkan. Sähköautoiluun siirtymistä hidastaa myös latausmahdollisuuksien puute.

Suomessa sähkö- ja hybridiautoista ollaan kuitenkin selvästi kiinnostuneempia kuin Ruotsissa. Peräti 38,3 prosenttia suomalaisista vastaajista pitää erittäin todennäköisenä tai todennäköisenä, että heidän seuraava autonsa olisi sähkö- tai hybridiauto.

Vastaava luku Ruotsissa on 27 prosenttia.

"Mielletään edelleen kalliiksi"

Kun kuluttajilta kysyttiin, mikä yksittäinen syy saisi heidät todennäköisesti hankkimaan sähkö- tai hybridiauton, mainitsi joka viides toimintamatkan kehittymisen nykyistä pidemmäksi. Toiseksi merkittävämmäksi nousee hinnan aleneminen polttomoottoriautojen tasolle.

– Kysely osoittaa, että sähkö- ja hybridiautoilu mielletään edelleen kalliiksi. Hieman yllättäen ympäristösyyt eivät nousseet kyselyssä voimakkaasti esille, vaan Suomessa korostuu tekniikka ja kustannukset, sanoo CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola tiedotteessa.

Myös valtion taloudellisella tuella on vaikutusta ostopäätökseen. Suomalaisista vastaajista 14,1 prosenttia toivoo, että valtio tukisi sähköauton hankintaa. Tällä hetkellä sähköauton hankintatuki on 2 000 euroa maksimissaan 50 000 euron hintaisesta täyssähköautosta.

Ruotsalaisista 24 prosenttia toivoo valtiolta taloudellista tukea sähköauton ostamiseen.

Suomessa vastaajista noin kahdella prosentilla on käytössään sähköauto. Tulos on linjassa tilastojen kanssa, sillä sähköautojen osuus autokannasta viime vuonna oli noin 1,6 prosenttia.

Kyselyn teki Syno International CTEKin tilaamana 4.–7.6.2021. Digitaaliseen kyselyyn vastasi 1 010 henkilöä ympäri Suomea. Vastaajien ikähaarukka oli 18–80 vuotta.

Ruotsin tulokset ovat kyselystä, jonka toteutti YouGov Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Norjassa. Ruotsissa vastaajia oli yhteensä 2032. Kysely tehtiin helmikuussa ja maaliskuussa 2021.

Lue myös:

    Uusimmat