Sadat Android- sekä jotkin Apple-laitteiden sovellukset voivat vakoilla sinua – härski touhu kohdistuu myös lapsiin

Sadat Android-laitteiden ja jotkin Apple-laitteiden sovellukset käyttävät ohjelmistoa, joka kerää dataa käyttäjien katselutottumusten selvittämiseksi.

Tuoreen New York Timesin tekemän raportin mukaan jopa yli 250 Google Play-kaupan pelisovellusta käyttää ohjelmistoa, joka kuuntelee käyttäjän television katselutottumuksia. Sovellusten joukossa on myös lapsille suunnattuja pelejä.

Pääasiassa vakoilu koskee Android-puhelinten sovelluksia, mutta katselutottumuksia kuuntelevaa ohjelmistoa löytyy myös joistakin Applen App Storen sovelluksista.

New York Times kertoo, että sovellusten käyttämä ohjelmisto kuuntelee televisiomainosten ja ohjelmien audiosignaaleja älypuhelimen mikrofonin kautta. Joskus tietoja saatetaan myös yhdistää ihmisten vierailemiin paikkoihin ja heidän katsomiinsa elokuviin.

Ohjelmisto dokumentoi tietoja myös silloin, kun sovellus ei ole käytössä, mutta se on käynnissä taustalla.

Suosittuja Android-sovelluksia, joissa ohjelmisto on käytössä, ovat Pool 3D, Beer Pong: Trickshot, Honey Quest, Real Bowling Strike 10 Pin ja Casino Coin Rush.

Kerätty informaatio myydään eteenpäin mainostajille, jotka käyttävät television katselutietoja analysointiin ja mainonnan kohdentamiseen. Ohjelmiston kehittäneen television katseludataa keräävän Alphonso-nimisen yrityksen mukaan sovellus ei kuitenkaan tallenna ihmisten käymiä keskusteluja.

Estä mikrofonin käyttö

Alphonson mukaan sovellusten käyttäjät voivat myös estää seurannan sovelluksen asetuksista milloin tahansa. Osassa sovelluksista tietoa Alphonson ohjelmiston käytöstä löytyy kuvauksesta Lue lisää-painikkeen alta, osassa ohjelmistokäytäntöjen alta.

Googlen ja Applen sovellukset pyytävät myös aina erillistä lupaa laitteen mikrofonin käyttöön. Monet käyttäjät eivät kuitenkaan lue, mihin he todellisuudessa antavat luvan.

***


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja