Säästä yksinkertaisin keinoin leivonnassa – lue vinkit!

Jos leipominen on intohimo, saattaa herkkujen tekoon palaa paljonkin rahaa. Miten leivonnasta voisi tehdä edullisemman harrastuksen?

Kotitalousopettaja Arja Elina Laine suosittelee, että herkkuja leivottaisiin kerralla suurempi määrä.

– Kannattaa tehdä iso taikina kerrallaan ja laittaa sitten osa leivonnaisista pakkaseen. Kyllähän siinä säästää raaka-aineissa verrattuna siihen, jos ostaa sämpylät valmiina kaupasta tai jos niitä joutuu heittämään roskiin, kun ne menevät pilalle. Pakastinta kannattaa käyttää ja leivonnaiset on hyvä laittaa sinne aika piankin. Näin saa hukkaa vähemmäksi ja leivonnaiset pysyvät tuoreina sen sijaan, että ne vanhenisivat pöydällä.

Laine huomauttaa, että kotimaiset raaka-aineet tulevat halvemmiksi kuin ulkomailta rahdatut, trendikkäät erikoisaineet, kuten erilaiset siemenet.

– Leivonnasta tulee äkkiä kallista, jos käyttää paljon kaukaa tulleita, arvokkaita aineita.

Myös marjojen satokausina säästäminen on erityisen helppoa. Pakastimeen unohtuneet marjat kannattaa ehdottomasti hyödyntää leivonnaisissa.

– Jos käy itse poimimassa mustikat ja leipoo niistä mustikkapiirakan sen sijaan, että käyttäisi valmiita soseita, niin kyllä siinä säästää hyvin!


Hannakaisa Taskinen, hannakaisa.taskinen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat