Saako lapsen antaa maistaa alkoholia joulupöydässä? Yleinen harhaluulo voi kostautua myöhemmin

Näin alkoholi vaikuttaa nuorten aivoihin 6:14
Videolla kerrotaan, miten alkoholi vaikuttaa nuorten aivoihin.

Australialaisten päihdetutkijoiden mukaan alkoholin maistattaminen lapsella voi johtaa haitallisiin juomatapoihin myöhemmin, uutisoi Australian yleisradioyhtiö ABC.

Viini ja olut kuuluvat joulupöytään, mutta saako alkoholia antaa lapselle edes pienissä määrin?

Moni vanhempi ajattelee, että alkoholin maistattaminen alaikäisellä lapsella on turvallinen tapa tutustuttaa jälkeläinen alkoholiin. Käynnissä olevan australialaistutkimuksen mukaan näkemys on kuitenkin väärä.

Alkoholin maistaminen alaikäisenä lisää juomiseen liittyviä riskejä

The National Drug and Alcohol Research Centren päihdetutkijat ovat paljastaneet tuloksia edelleen käynnissä olevasta tutkimuksestaan. Siihen on osallistunut yli 1900 lasta ikähaitarilta 7–12 vuotta.

Tutkimuksen mukaan vanhemman lapselleen tarjoama alkoholi ei ole lapselle hyödyllistä, päinvastoin. Itse asiassa alkoholin tarjoaminen lapselle näyttää lisäävän alkoholin kulutusta nuoruudessa sekä epäterveen alkoholisuhteen, kuten alkoholiriippuvuuden, muodostumista.

Vaikka lapsi ottaisi vain siemaisun alkoholia vanhempien seurassa, hän juo todennäköisemmin lukioiässä säännöllisesti.

– Mitä aikaisemmin nuori tutustutetaan alkoholiin, sitä suurempi mahdollisuus on, että he altistuvat juomisen haitoille, kuten väkivallalle ja vakaville onnettomuuksille, tutkijatohtori Amy Peacock sanoo ABC:n mukaan.

Riski haitallisen alkoholikäyttäytymisen muodostumiselle arvioidaan olevan suuri etenkin maissa, joissa alkoholia käytetään runsaasti. Siis myös Suomessa.

Alkoholin maistattaminen voi antaa väärän viestin

Vastaavia tuloksia on saatu tutkimuksista aiemminkin. Esimerkiksi vuonna 2015 ilmestyneessä tutkimuksessa havaittiin, että lapset, jotka olivat saaneet maistaa alkoholia alakouluiässä, käyttivät teininä alkoholia muita todennäköisemmin.

Yksi tutkimuksen tekijöistä kertoi tuolloin CNN:lle, että jos vanhempi antaa lapselle siemaisun alkoholijuomastaan, hän saattaa samalla antaa tälle väärän viestin. Nuorten voi olla vaikea ymmärtää ero pienen huikan ottamisen ja useamman juoman juomisen välillä.

Lähde: Abc.net.au, CNN

Lue myös:

    Uusimmat