9:08

Alkon asiantuntija Taina paljastaa, mitä juomia joulupöytään kannattaa valita: Tässä paras makupari kinkulle

Mitä viiniä joulupöytään? Juoma-asiantuntija kertoo, millaisia viinejä ja oluita kannattaa napata jouluruokien kylkeen. 

Alkon tuoteviestintäpäällikkö, Master of Wine Taina Vilkuna kertoo parhaat tärpit joulupöydän juomavalintoihin. 

Mitä juomaa kinkun kanssa?

Suomalainen joulukinkku nautitaan perinteisesti oluen kanssa. Kinkkuoluessa saa olla aromikkuutta ja täyteläisyyttä. Kaveriksi käyvät esimerkiksi tumma lager, vahva lager ja ale.

Vilkunan mukaan kinkku ja punaviinin aromit toimivat hyvin yhdessä. Toimiva viinivalinta on Alkon makutyypeistä marjaisa ja raikas punaviini pinot noir -rypäleestä tai vivahteikas ja kehittynyt Espanjan Riojasta. Myös mehevät ja hilloiset punaviinit Italiasta tai Chilestä ovat hyvä valinta. Jouluaterian jälkeen, illan pimetessä maistuu muhkea Amarone.

Valkoviineistä kinkun kanssa toimivat parhaiten runsaat ja paahteiset tai vivahteikkaat ja ryhdikkäät viinit.

Mitä juomaa kalaruokien kanssa?

Joulun kalapöydälle on ominaista suuri kirjo erilaisia makuja etikkaisesta suolaiseen. Viiniltä tämä vaatii runsasta hedelmäisyyttä ja viinissä oleva hapokkuus tuo raikkautta ateriaan. Parhaiten Alkon makutyypeistä tähän vastaa pirteä ja hedelmäinen tai vivahteikas ja ryhdikäs.

– Riesling hyvän hapokkuutensa ja aromimaailmansa kautta sopii erinomaisesti kalaruokien seuraksi. Valkoviinissä voi hyvin olla hieman makeuttakin. Kuohuviini soveltuu kalapöytään hyvin ja pirteä ja hedelmäinen tai vivahteikas ja ryhdikäs -makutyypin samppanja on aina sopiva vaihtoehto. Kuohuviineistä kuivat tai puolikuivat vaihtoehdot ovat hyvä valinta, sanoo Taina Vilkuna.

Mitä juomaa kasvisruokien kanssa?

Kasvisvaihtoehdot ovat löytäneet tiensä joulupöytään. Punaviinien marjaisa ja raikas tai pehmeä ja hedelmäinen -makutyypeistä löytyy maltillisen tanniinisia kumppaneita. Mausteisempien kasvisvaihtoehtojen kanssa toimivat mehevät ja hilloiset punaviinit. Valkoviinit ovat omiaan kevyempien kasviruokien kanssa ja erinomainen vaihtoehto on hedelmäinen roseeviini.

Seitanille, tofulle tai kikhernemurekkeelle toimivat alet ja vehnäoluet. Paahdettujen kasvisten kanssa tummat oluttyylit, kuten tumma lager, ovat nappiyhdistelmiä.

Joulu on portviinien kulta-aikaa

Portviini kruunaa jouluaterian ja joulu onkin portviinien ehdotonta kulta-aikaa. Ne ovat täydellisiä kumppaneita joulun suolaisille ja makeille herkuille. Portviini tarjoillaan hieman viilennettynä.

– Vuosikertaportviinit ovat harrastajalle oiva lahja. Ne kypsyvät edelleen pullossa ja niitä tuotetaan vain parhaina satovuosina.

Jälkiruoat ovat jouluna monesti tuhteja, ja näiden suklaata ja kermaa sisältävien herkkujen kera sopii yhdistelmäksi myös olut, kuten stout- ja porter-oluet tai hapanolut. Kevyempää lopetusta jouluaterialle kaipaava voi yllättää vieraat glögipohjaisella kuohuviinicocktaililla.

Lähde: Alko

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja